21.7.2015

Ruoka & Juoma


Fish & Chips on ollut brittien lempiruokaa jo 1800-luvun puolivälistä asti, jolloin rautatieverkostot kehittyivät ja kalaa voitiin helposti kuljettaa rannikkokaupungeista ympäri maata. Fish & Chips -annos koostuu ranskanperunoista, herneistä, ja paneroidusta kalasta, joka on yleensä turskaa (cod) tai koljaa (haddock). Dippikastiketta saa yleensä ilmaiseksi pyytämällä.


Rasvakeittimien kautta lautaselle päätyvä Fish & Chips ei ole varsinaisesti mitään terveysruokaa, mutta onneksi saarivaltiossa osataan valmistaa kalaruokia monilla muillakin herkullisilla tavoilla. Parhaimmat reissun aikana syömäni annokset olivatkin koljaa, joka on vaaleaa, vähärasvaista ja vähäruotoista kalaa.

Koljaa ja keitettyjä perunoita, kaikessa yksinkertaisuudessaan erinomaista!
Wahaca-ravintolan koljaa meksikolaiseen tapaan: mausteina oreganoa, persiljaa ja karamellisoitua valkosipulia, nam!
Wahaca-ravintola, Cardiffissa
Myös nämä kala-ateriat olivat maukkaita:

Savulohi-ciabatta
Lohta chilikastikkeella, riisiä ja paahdettua valkosipulileipää.
Iso-Britanniassa löytyy ilahduttavan runsaasti erimaalaisia ravintoloita: meksikolaisia, kiinalaisia, italialaisia, espanjalaisia, intialaisia, jne. (Vrt. Australia, jossa aasialaisen ruuan osuus on hallitseva.) Yksi hauskimpia paikkoja eri maiden keittiöiden ystäville on buffet-ravintola ZaZa Bazaar, Bristolissa ja Newcastlessa.

ZaZa Bazaar -ravintola
ZaZa Bazaar on suuri ravintolamaailma, jonka keskellä olevissa avokeittiöissä kokit valmistavat tarjolle mm. sushia, nuudeleita, thairuokaa ja muita kaukoidän herkkuja, tex mexiä, burgereita, pizzaa, pastaa ja myös perinteisiä brittiruokia. Niitä kaikkia saa syödä ihan niin paljon kuin jaksaa lounasaikaan 12,90 eurolla ja iltaisin 21,50 eurolla.

ZaZa Bazaarin ravintolakartta
Kaukoidän makuja
Jälkiruuat kuuluivat tietysti hintaan ja valikoima oli herkullinen!
Skotlannissa liikkuessani huomasin kaikkien kauppojen hyllyjen notkuvan mystisiä, sini-oransseja IRN BRU -tölkkejä. Kysyin paikallisilta, että mikä juoma tämä oikein on, ja selvisi että kyseinen limsa on viskin ohella Skotlannin tärkeimpiä juomia! Maailmassa on vain kaksi paikkaa, joissa CocaCola ei ole kaikkein myydyin limsa: Toinen niistä on lähi-itä, jossa hallitsee Pepsi, ja toinen on Skotlanti, jonka myydyin limsa on tämä vuonna 1906 skotlantilaisten itsensä keksimä, etäisesti Dr Pepperiä muistuttava Irn Bru!



Itse en tätä ihmejuomaa tällä reissulla maistanut, ehkäpä joskus toiste. Sen sijaan tilasin silloin tällöin lasin viiniä ruuan kanssa, ja suomalaiseen tarkkaan alkoholilainsäädäntöön tottuneena Iso-Britannian sääntöjen vapaus hämmästytti joka kerta. Periaatteessa siellä on olemassa viiniannoksille mitat 12,5 cl, 17,5 cl ja 25 cl. Joskus on tarjolla kaikki kolme vaihtoehtoa, mutta useimmiten on vain "iso lasi" ja "pieni lasi", jolloin iso ja pieni saattavat tarkoittaa sattumanvaraisesti mitä tahansa noista kolmesta mitasta. Lisäksi monet tarjouksista eivät menisi suomalaisessa lainsäädännössä läpi, esim. eräässä ravintolassa kun osti lasin viiniä, niin sai toisen lasillisen ilmaiseksi. Toki näin asiakkaan näkökulmasta siinä tarjouksessa ei ollut mitään vikaa!

Samaan lasiin kaadettuna tarjouksesta tuli yli kolmen desin kupillinen.
Viinin tilaaminen saarivaltiossa on siis aina yllätyksiä täynnä, mutta ihana yllätys on myös se, että hanavesi on kaikkialla juomakelpoista, hyvänmakuista ja ilmaista! Iso-Britanniassa kaikkien alkoholia myyvien ravintoloiden, kahviloiden ja baarien on tarjottava hanavettä ilmaiseksi. Tämä idea pitäisi ehdottomasti ottaa käyttöön Suomessakin!