21.11.2014

Australian eläimiä

Australian manner on maantieteellisesti eristäytynyttä aluetta, ja siksi sinne on aikojen saatossa kehittynyt hyvin eriskummallinen eläimistö. On mm. pussieläimiä, nokkaeläimiä, ja lentokyvyttömiä lintuja.

Koalat elävät Australian Itä- ja Etelä-rannikoilla. Ennen eurooppalaisten saapumista maahan Australiassa eli noin 10 miljoonaa koalaa, mutta nykyään määrä on enää vain noin 100 000.




Koaloiden yhtenä suurena uhkana ovat Australian metsäpalot. Koalat elävät eukalyptuspuissa, jotka palavat erityisen herkästi. Lisäksi hitaina liikkujina ne eivät pääse pakenemaan metsäpaloja riittävän nopeasti. Port Macquarien kaupungissa toimii koala-sairaala, jossa hoidetaan mm. metsäpaloissa loukkaantuneita koaloita. Sairaalassa on 200-250 koalapotilasta vuosittain.



Kenguruita ja kengurun näköisiä, pienikokoisia vallabeja on Australiassa noin 30-60 miljoonaa. Pienimmät vallabit painavat vain 0,5 kg ja suurimmat kengurut voivat painaa jopa 90 kg. Kengurun lihaa voi syödä, ja sitä tarjotaankin useissa ravintoloissa. Liha on vähärasvaista ja siinä on paljon proteiineja, mutta varsinaista gourmeeta se ei ole, vaan sitä käytetään mm. koiranruokana.



Australiassa on kaksi suurikokoista, lentokyvytötä lintulajia: emut ja kasuaarit. Värikkäät kasuaarit ovat uhanlaisia, ja niitä elää Pohjois-Australian tropiikissa vain muutama tuhat yksilöä. Emuja sen sijaan elää lähes joka puolella maata noin 700 000 lintua. Ne ovat hyvin arkoja, joten niitä ei pääse näkemään kovin usein. Emu on strutsin jälkeen maailman toiseksi suurin lintu.


 


Tässä kuvia muutamista muista australialaisista linnuista, joita olen nähnyt:















Meduusoja löytyy Australian vesistä montaa sorttia, ja silloin tällöin niitä voi nähdä rannalle ajautuneena. Meduusat ovat jännittävän näköisiä, mutta niihin ei kannata mennä koskemaan, sillä ne voivat pistää, vaikka ne eivät enää olisi elossa. Pistosten ensiapuna käytetään viinietikkaa, mutta kipu voi silti olla pitkään sietämätöntä, ja pistoksesta voi jäädä pysyviä arpia. Pohjois-Australian vesissä lymyilevä erittäin myrkyllinen kuutiomeduusa voi tappaa ihmisen neljässä minuutissa.




Onneksi kaikki rannalla näkyvät asiat eivät ole vaarallisia: