5.3.2015

Ruoka & Viini




Varoitus: Saattaa sisältää kuvia vastustamattomista herkuista!

Espanjassa ruoka on yleisesti ottaen todella edullista. Toisin kuin Suomessa, ostokset ovat usein edullisempia pienissä lähikaupoissa kuin suurissa myymälöissä. Ruokakaupoista löytyy kyllä kaikki tarvittavat asiat, mutta espanjalaiset tykkäävät tehdä ostoksia myös pienissä erikoismyymälöissä: hedelmät hankitaan hedelmäkaupoista, lihat lihakaupasta, ja leivät & pullat pienistä leipomoista.

Hedelmäkauppa
Herkkuja leipomossa, 3 kpl 1,50 €!
Ruokakaupoissa on kiva katsella ja ihmetellä kaikkea sellaista, mitä meillä Suomessa ei ole. Erityisesti kalatiski hämmentää aina: siellä on vaikka minkälaisia erikoisia mereneläviä! Espanjalaiset ovatkin maailman innoikkaimpia merenelävien syöjiä heti japanilaisten jälkeen.

Katkarapuja ja mustekalaa supermarketin kalatiskissä.
Teevalikoimaa
Turtles-pizzaa
Kofeiinittomia kolajuomia
Sprite 2,25L  hinta 1,00 €!
Espanjassa kaikki alkoholijuomat viinistä viskiin myydään ruokakaupoissa. Ikäraja ostamiseen on 18 vuotta. Viini ja olut ovat Espanjassa tavallisia ruokajuomia, joita saatetaan juoda ruuan kanssa päivittäin, myöskin lounastauolla kesken työpäivän. Tässä kuva lähikauppani viinihyllystä:


Lähikauppani kallein viini maksaa 8,45 € ja edullisin 1,25 €. Pienten kauppojen viinivalikoimat koostuvat yksinomaan espanjalaisista viineistä. Ulkomaalaisille tuontiviineille löytyy oma pieni nurkkauksensa vain isoista supermarketeista.

Lehtijuttu viinisuosituksista hintaluokassa 3-5 euroa.
Kerran näin kaupungilla erikoisoluita myyvän liikkeen, jossa oli mm. virolaista Bockia, brittiläistä Iron Maiden- olutta ja suomalaista Sandelsia.

Erikoisoluiden kauppa
Ravintoloissa lasi viiniä maksaa yleensä 2,50 €. Joskus juomaa tilatessa lasillisen seuraksi saa jotain ilmaista naposteltavaa, kuten oliiveja, pähkinöitä, perunamunakasta, sipsejä, tai simpukoita! 

Viiniä ja tapaksia
Tämä pienten naposteltavien, eli tapasten kulttuuri juontaa juurensa aikaan, jolloin alkoholia ei ollut luvallista tarjoilla ilman ruokaa. Viime viikolla TV:ssä haastateltiin madridilaisia tapas-aiheesta, ja varsinkin vanhemmat ihmiset olivat hyvin närkästyneitä siitä, että nykyään yhä harvemmat juomaravintolat tarjoavat ilmaisia naposteltavia juoman seuraksi. Tapas-kulttuuri elää kyllä yhä voimakkaana, mutta yleisempää on, että niistä pitää maksaa.

Tapasten lisäksi churrot ovat olennainen osa espanjalaista kahvilakulttuuria. Churrot ovat rasvassa paistettuja munkkitankoja, joita nautitaan kaakaon kera.

Churroja ja kaakaota
Churro-kahviloissa riittää väkeä aamusta iltaan, mutta aivan erityisesti churroja on tapana syödä viikonloppuöisin, silloin kun ollaan menossa baarista kotiin. Espanjalaisten versio nakkikioskista siis! Churrot eivät ole mitään kevytruokaa: ne tihkuvat rasvaa ja "kaakaokin" on lähinnä kupillinen sulatettua suklaata!

Erimuotoisia churroja
Lempiravintoloitani täällä Madridissa ovat pizzeria El Horno Azul, italialaisravintola Ginos, ja ranskalaisravintola Le Petit Prince. El Horno Azulissa tehdään maailman herkullisinta barbeque-pizzaa, ja hintakin on ehkä kaupungin edullisimpia: vain 6 €.

Italialaistyyppinen Ginos puolestaan on yksi Espanjan suosituimpia ketjuja: siihen kuuluu 336 ravintolaa ympäri maata. Ginosin lounas on todella täyttävä! Hintaan 11,95 € sisältyy alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, leipä ja juomat (viini, olut, limsa, vesi).

Ginosin lounaslista
Lempialkuruokani: kinkku-herkkusieni-juustorullia sinappikastikkeella
Pääruuaksi valitsen usein pizzaa.
Jälkiruoka: Tiramisu-leivos
Lempijälkiruokani: tuulihattuja suklaakastikkeella
Ranskalaisravintola Le Petit Prince sijaitsee lähellä asuntoani, ja sen ruuat ovat niin herkullisia, että siellä tekisi mieli käydä vaikka joka päivä! Tämä pieni ravintola ei kuulu mihinkään ketjuun, vaan sen omistaa ranskalainen Philippe Frangialli, ja kaikki tarjoilijat ovat myös enemmän tai vähemmän ranskalaislähtöisiä, koska he puhuvat ranskaa keskenään. Lounashintaan 13,50 € sisältyy 3 ruokalajia, sekä leipä & juomat.

Alkuruoka: Brie-juustokuutioita & salaattia
Alkuruoka: Omena-pähkinä-roquefort -salaatti
Pääruoka: Paistettua lohta, kotitekoisia lohkoperunoita ja herkullista kastiketta.
Jälkiruoka: mansikkaleivos
Sunnuntaisin perinteenäni on ollut käydä päivällisellä buffet-ravintola Kekexilyssä. Ravintola on todella suosittu, ja sinne joutuukin aina jonottamaan 10-20 minuuttia. Madridissa ei juurikaan ole aasialaisia ravintoloita, mutta pizzojen, salaattien ja kanansiipien lisäksi tässä ravintolassa on tarjolla aasialaisiakin ruokia, kuten kevätkääryleitä, nuudeleita, jne...

Kekexilyn buffet
Nuudeleita, BBQ-ribsejä ja kanaa pähkinäkastikkeessa.
Madridin ravintoloista löytyy herkullisia ruokia joka lähtöön, mutta välillä kyllä kokkailen kotonakin, esim. kanaa & riisiä. Viime viikonloppuna nautiskelin kotona myös tuoreita mansikoita, pohjoismaalaisen karkkikaupan herkkuja, sekä espanjalaista punaviiniä.

Kämmenen kokoisia mansikoita!
Perjantai-illan herkkuhetki