21.10.2014

Port MacQuarie



Port MacQuaerie -voi mistä aloittaisin! Se on pienehkö 40 000 asukkaan kaupunki, jossa on kuitenkin paljon tekemistä & näkemistä! Vaikkakin jouduin ensimmäistä kertaa yli kuukauteen etsimään vastahakoisesti matkalaukkuni pohjalta pitkät farkut ja sateenvarjon, tykkäsin kaupungista silti tosi paljon. Siellä voi kokeilla esim. melontaa, surffaamista, sukeltamista, tai lähteä jokiristeilylle, tai bongailemaan delfiinejä ja valaita. Kaupungissa on 8 rantaa, osa hiekkarantoja ja osa kivikkoisempia, ja niitä voi ihastella esim. kävelemällä 8 km pituista rantareittiä. Reitin varrella on paljon maalattuja kiviä, ja kaikki halukkaat voivat käydä maalamassa joukkoon oman taideteoksensa. Rannalla voi nähdä myös isoja pelikaaneja.



Port MacQuariessa on observatorio, jossa voi käydä tiirailemassa tähtiä ja planeettoja teleskoopilla. Harmillisesti en ehtinyt käymään siellä, koska observatorio on auki vain kahtena päivänä viikossa, mutta se olisi varmasti ollut mielenkiintoinen! Täällä päin maailmaa kun taivaalta ei löydykään Otavaa tai Pohjantähteä, vaan täysin erilaiset kuviot, mm. Etelänristi, Iso Koira, Vesikäärme ja Yksisarvinen. Kirkkaimpana tähtenä loistaa Sirius, mutta ajoittain myös planeetat Jupiter, Venus ja Saturnus loistavat kaikista kirkkaimpina.

Aina aika ajoin reissussa on päiviä, jolloin en tee oikeastaan mitään erikoista, koska pitkällä matkalla jokainen päivä ei voi olla täynnä päätähuimaavia seikkailuja. Ja välillä taas on päiviä, jolloin tulee nähtyä tai koettua jotain ainutlaatuista, ennenkokematonta tai muuten vaan superhauskaa. Viime keskiviikko kuului tähän elämyspäivä-kategoriaan. Tässä päivän ohjelma:

SUNRISE SURFING!
Herätys klo 05.25 ja ei muuta kuin pimeässä, koleassa tihkusateessa pukemaan ylle märkäpukuja, sillä lähdimme hostellin porukalla auringonnousu-surffaukseen! Hostellin henkilökunta on innokasta surffikansaa ja he järjestävät pari kertaa viikossa surffiretkiä. Päätin, että pitäähän se sitäkin kokeilla, kun kerran täällä Australiassa asti ollaan! Mutta ennen aloittamista pysähdyimme rannalle ihastelemaan auringon nousua.




Ranta, jossa surffasimme oli aloittelijoiden helppo ranta, ja vettä oli vain hieman vyötärön yläpuolelle. Piece of cake... -tai sitten ei! Aallot olivat korkeita ja voimakkaita, ja meren voima jotain aivan käsittämätöntä. Jokien ja järvien mukava aaltojen liplattelu, tai kylpylöiden jännittävät aaltokoneet ovat jotain täysin muuta kuin nämä meren aallot, jotka ensin ennen muodostumistaan vetäytyvät rannasta merta kohden niin suurella imuvoimalla että kaadut, sitten kohoavat miehenmittaiseksi vesiseinämäksi, ja murtuessaan paiskaavat sinut surutta kumoon, pyörittävät sinua pinnan alla kuin olisit pesukoneessa, ja työntävät sinut lopulta metrien päähän siitä missä olit. Että koita siinä surffata sitten! Haha, no mutta kokemus oli kaikessa kauheudessaan mielenkiintoinen, ja onnistuin jopa tekemään muutaman hyvän liu'un laudalla. Olen ylpeä itsestäni, että uskalsin. (PS. Katsokaa minkä kokoinen tuo surffilauta oli, ja kuvitelkaa sitten millaista oli pyöriä pinnan alla aaltojen vietävänä, nilkasta köytettynä tuohon. Huh huh, tuloksena ihme kyllä vain yksi mustelma.)


Klo 08.30
Takaisin hostellille, jossa monet vielä nukkuivat. Suihkuun pesemään meren suola pois iholta, hiuksista, silmistä ja suusta, ja sitten lopen uupuneena päikkäreille.

Klo 11.30
Huonekaverini kertoo, että heitä lähtee porukka läheiselle Douglas Valen viinitilalle, ja kaikki halukkaat voivat lähteä mukaan. Kaikki kuusi tyttöä meidän huoneesta lähti matkaan! Retki maksoi vain 2 dollaria, eli 1,37 € !





Viinitilakierrokseen kuului myös viiden erilaisen viinin maistelua: 2 valkoviiniä, 2 punaviiniä ja yksi portviini. Yksi valkoviineistä oli niin hyvä, että porukkamme osti sitä 3 pullollista mukaan hostellille. Siitä lähtikin ajatus grilli-iltamasta!

Klo 19.30
BARBEQUE
Hostellilla on yhteiskäytössä olevat keittiötilat ja grilli, ja valmistimme niissä porukalla mm. makkaroita ja itsetehtyjä hampurilaisia. Oli todella maukas illallinen! Jälkkäriksi oli juustokakkua.



Ja sitten nukkumaan klo 23, sillä minulla ja neljällä muulla oli herätys seuraavana aamuna klo 04.25, koska bussi kohti etelää ja uusia seikkailuita lähti varhain aamuyöstä.


Anskun Subi Corner:
  • Port MacQuarien Subwayssa on kasvistiskissä mm. pinaattia ja porkkanaraastetta, ja lisämaksusta punajuurta ja avokadoa. Nam nam!