5.11.2014

Reissulaisen elämää, osa 1 / Liikkuminen



Australia on valtavan suuri maa, kooltaan suurempi kuin Eurooppa. Nähtävää riittää joka puolella, ja eteen tuleekin kysymys: millä liikkua paikasta toiseen? 


Lentäminen on nopea tapa ja kätevä varsinkin pitkillä etäisyyksillä. Se on usein myös melko edullista, sillä Australiassa toimii useita halpalentoyhtiöitä, mm. Tiger Air ja Jetstar. Lentojen hinnat riippuvat kuitenkin lentokenttien veroista, ja siksi lyhyt matka toisten kenttien välillä voi yllättäen olla kalliimpi kuin pitkä lento toisella reitillä. Australian sisäisillä lennoilla on muuten luvallista ottaa lentokoneeseen jopa 5 litraa nesteitä, joten siellä ei tarvitse sählätä minigrip-pussien kanssa, ja juomapullonkin voi huoletta ottaa mukaan. Räjähteiden varalta Australiassa testataan matkustajia satunnaisin pikatestein, ja minutkin on kahdesti pyydetty räjähdeainetestiin. Lentäminen on oikein hyvä vaihtoehto silloin kun aikaa on vähän tai etäisyys pitkä, mutta toisaalta pilvien päällä matkustaessa jää näkemättä paljon asioita maanpinnalla.

 

Jos matkustaa kaverin kanssa tai porukassa, voi auton vuokraaminen/ostaminen olla mielenkiintoinen tapa liikkua. Voi pysähtyä siellä missä haluaa, ja kulkea täysin aikatauluista riippumatta. Kuvassa on reppureissaajien suosiossa oleva Wicked- firman vuokra-auto, ja katolla teltta.



Australiassa ajetaan autolla ”väärälläpuolen” tietä, ja niinpä ratti & vaihdekeppi ovat autossa ”väärälläpuolen”. Automaattivaihteisella autolla liikkuminen voi siis olla helpompi vaihtoehto, mutta risteyksissä ja liikenneympyröissä tulee silti olla erityisen tarkkana, sillä muut autot tulevat suunnalta, josta et odottaisi niiden tulevan. Autolla liikkumiseen tarvitaan myös rohkeaa seikkailumieltä: etäisyydet ovat valtavat ja esim. bensan loppuessa tai törmättyäsi kenguruun, ei apu välttämättä ole ihan lähellä.




Etäisyyksien ollessa pitkiä, Australiassa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että kuskit pitäisivät riittävästi taukoja. Tien vieressä on paljon kylttejä, jotka hyvin suorasanaisesti kehoittavat lepäämään, jotta ei tapahtuisi rattiinnukahtamista tai muuten huomiokyvyn heikkenemistä. Tässä muutamia näkemiäni tekstejä tienvarsikylteissä:

Stay alert, stay alive.  (Pysy valppaana, pysy hengissä.)

Rest, or R.I.P.  (Lepää, tai lepää rauhassa.)

Break the drive, stay alive.  (Pidä tauko, pysy hengissä.)

Stop, revive, survive.  (Pysähdy, hengähdä, selviydy.)

Erityisen haastava ajankohta autolla ajamiselle on hämärän aika, sillä silloin kengurut päättävät lähteä pomppimaan tielle, ja vompatit lyllertävät koloistaan. Ajellessani ystäväni Zaran kanssa eräänä iltana, näimme auringonlaskun aikaan kenguruita ihan muutaman minuutin välein. Pimeän tultua oli aika pelottavaa, kun pimeällä mutkaisella tiellä yhtäkkiä ajovaloihin loikkasikin kenguru! Osa niistä on melko pieniä, vähän jänistä isompia, mutta osa on ihmisen pituisia. Siinä käy kyllä autolle ja matkustajille köpelösti, jos sellaiseen sattuu törmäämään liian suurella tilannenopeudella. Törmäykset ovat kuitenkin hyvin yleisiä, ja teiden varsilla näkyy harmillisen paljon kuolleita kenguruita. Tässä yksi auton alle jäänyt vompattiriepu.





Jos haluaa nähdä Australiaa autosta käsin, mutta ei halua murehtia ajamisesta, on bussi silloin mainio vaihtoehto. Australiassa on valtavan paljon reppureissaajia, ja heitä varten on suunniteltu erityisiä bussipasseja, joilla pääsee kulkemaan helposti ja huoletta. Bussipassin voi ostaa joko tietyllä kilometrimäärällä, jota voi kuluttaa millä tahansa reitillä ja mihin suuntaan haluaa, tai kahden kaupungin välisellä passilla, jolla saa kulkea sen tietyn välin yhteen suuntaan matkustaen, ja pysähtyen matkan varrella niin monessa kaupungissa kuin haluaa. Bussipasseja tarjoaa kaksi firmaa: Greyhound ja Premier, joista Premier on vähän edullisempi, mutta Greyhoundin bussit ovat parempia: niissä on ilmainen nettiyhteys ja jokaiselle matkustajalle oma laturipistoke kännykälle.

Tässä esimerkkejä kahden kaupungin välisistä passeista ja hinnoista:
Cairns – Sydney   282 €
Brisbane – Sydney   117 €
Brisbane – Melbourne   201 €
Cairns – Melbourne  345 €

Itse valitsin Greyhoundin bussipassin Cairnsista Sydneyyn. Lensin ensin Cairnsiin ja aloitin sieltä bussimatkani kohti etelää 26.9.2014. Seuraavien 25 päivän aikana taitoin matkaa bussilla yhteensä yli 3 000 km, pysähtyen monissa ihanissa rannikkokaupungeissa ja saapuen Sydneyyn 20.10.2014. Bussipassin hinta on verrattain edullinen: Cairns - Sydney 3020 km: hinta 282 €. Helsinki - Rovaniemi 850 km: hinta 140 €.


Bussimatkustamista on todella helppo organisoida: Omalla käyttäjätunnuksella kirjaudutaan Greyhoundin nettisivuille ja klikataan minä päivänä haluaisi matkustaa minnekin, ja sitten ei tarvitse muuta kuin hypätä bussin kyytiin! Jos suunnitelmiin tulee muutoksia, tarvitsee vain klikata netistä ”peruuta” ja valita uusi matkustuspäivä. Todella helppoa! Matkustaminen bussissa oli oikein mukavaa, rauhallista, ja turvallista. Greyhoundin busseissa on 7 valvontakameraa, joita valvotaan Brisbanen valvontakeskuksessa, ja esim. kerran kun bussissa yksi poikaporukka alkoi hörppimään vodkaa ja käyttäytymään huonosti, bussikuskille tuli puhelu valvontakeskuksesta, että porukkaa pitää ojentaa tai poikien matka päättyy seuraavalle pysäkille.

Maisemia bussin ikkunasta:
Pohjois-Australian sokeriruokopeltoja,
joku pieni kylä jossain (huom. kyltti "cyclone shelter"),
ja Gold Coastin pilvenpiirtäjiä.