6.7.2015

Liverpool


Kuuden Skotlannissa vietetyn päivän jälkeen saavuin Liverpooliin, joka näytti skottikaupunkeihin verrattuna suorastaan supermodernilta! Vuonna 1207 perustetussa Liverpoolissa on asukkaita 470 000, eli noin kaksi kertaa enemmän kuin Tampereella.


Liverpoolin satamassa voi toisinaan nähdä valtavia ristelyaluksia, esim. viime viikolla 345 metriä pitkä Queen Mary 2 -alus lähti Liverpoolista kohti New Yorkia. Toukokuussa satamassa järjestettiin Cunard-varustamon juhlallisuuksia, joihin osallistui yhtä aikaa kaikki kolme Cunardin kuningatar-laivaa: Queen Mary 2, Queen Victoria ja Queen Elizabeth.
Tästä linkistä voi nähdä upeita valokuvia siitä, kun nuo kolme jättimäistä laivaa seilasivat toukokuussa Liverpoolin Mersey-joella.

Satama-aluetta voi ihastella maailmanpyörästä käsin.
Liverpoolin keskustassa sijaitsee useita kuvauksellisia kirkkoja, joista suurin on valtava Liverpool Cathedral. Se on kooltaan Euroopan toiseksi suurin anglikaaninen katedraali.


Ihmiset näyttävät kirkon vieressä todella pieniltä!
Kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1904, mutta se valmistui vasta 1978. Kirkontorni kohoaa 101 metrin korkeuteen, ja on avoinna yleisölle. Kesätorstaisin tornissa on pidennetty aukioloaika aina auringonlaskuun asti. Halukkaat voivat myös kokeilla Englannin raskaimman kirkonkellokoneiston soittamista. Jokainen kello painaa yli tuhat kiloa, ja koneisto kokonaisuudessaan 220 000 kiloa!

Kellojen soittamista
Kellot pyörimässä
Kellokoneisto ylhäältä päin katsottuna
Kaikkia voimia ei kannata kuitenkaan tuhlata kellojen soitteluun, sillä sen jälkeen on vielä 108 porrasta kiivettävänä tornin huipulla sijaitsevalle näköalatasanteelle!

Portaat tornin huipulle
Portaikon kiikkuminen hyvin syödyn illallisen jälkeen oli melkoinen urheilusuoritus, ja lisäksi kaiteiden yli kurkistelu meinasi vähän huimata, mutta koettelemus oli ehdottomasti sen arvoinen, sillä tornista oli upeat maisemat!

Vihdoin huipulla!


Liverpool & The Beatles
Liverpoolissa liikkuessa ei voi mitenkään ohittaa sitä, että tämä on The Beatles-jäsenten kotikaupunki. The Beatles näkyy ja kuuluu joka puolella. Niille, jotka haluavat nähdä ja kuulla enemmän, on tarjolla kaksi The Beatles -museoa, ja monenlaisia aiheeseen liittyviä opastettuja kierroksia. Itse kävin kahdella eri kierroksella, jotka olivat molemmat todella mielenkiintoisia.

The Beatles Story -museo

Toinen kierros, jolla kävin oli nimeltään Magical Mystery Tour. Se on kaksituntinen bussikierros tärkeimpiin The Beatlesiin liittyviin paikkoihin Liverpoolissa.

Magical Mystery Tour

Penny Lane -katu
Strawberry Field
The Cavern Club, jossa The Beatlesin soittivat vuosina 1961-63 lähes 300 kertaa.
Toinen kierros tehtiin pienemmällä ryhmällä, ja pääsimme käymään sisällä Paul McCartneyn ja John Lennonin nuoruusvuosien kotitaloissa.

John Lennonin koti
Paul McCartneyn koti
Vietimme kodeissa yhteensä kolmisen tuntia ihastuttavan vanhan opaspariskunnan Colinin & Sylvian kanssa. Colin oli itse asunut nuoruusvuosinaan 9 vuotta alivuokralaisena John Lennonin talossa (ei tosin samaan aikaan), joten pariskunta todella tiesi mistä puhui. Talojen huoneet, huonekalut, portaikot, ikkunat, seinät ja lattiat huokuivat niin voimakkaasti historiaa, että sitä on mahdotonta sanoin kuvailla! Talojen sisällä ei saanut ottaa valokuvia, joten tämän voi kokea vain käymällä paikanpäällä.