17.7.2015

Torquay



Nyt olen kulkenut pitkän matkan aina Pohjois-Skotlannin Ylämailta tänne Englannin etelärannikolle asti, missä Atlantin laineet vaahtoavat minua vastaan. Ensimmäinen rannikkoetappini oli Torquayn kaupunki, joka sijaitsee Englannin Rivieraksi kutsutulla alueella. Siellä palmut huojuvat rantakaduilla ja tunnelma on kuin Välimerellä!




65 000 asukkaan Torquay on paikka, jossa omakotitaloilla on nimet, korkeat aidat ja isot puutarhat. Tältä näytti, kun poikkesin rantabulevardeilta sivukaduille:




Kesäisin Torquayn ihmismäärä moninkertaistuu, sillä se on suosittu kesälomakohde niin brittien kuin ulkomaisten matkailijoidenkin keskuudessa. Kaduilla kuulee suomea, ruotsia, saksaa, espanjaa, yms. Torquayssa sijaitsee myös EF-kielikoulu, jonka nuoria oppilaita näkyy kaupungilla joka päivä isoina ryhminä pinkin värisine reppuineen. Mikäpä olisikaan sen parempi paikka opiskella englantia kuin täällä lämpimässä palmujen alla!


Mutta ei kauneimmassakaan rantakohteessa aina aurinko paista: välillä sataa, tuulee ja taivas on harmaa. Niin kävi myös minun toisena lomapäivänäni Torquayssa. Mutta koska viivyin kaupungissa vain pari päivää, päätin käyttää aikani hyödyksi kurjasta säästä huolimatta, ja lähdin kolmen tunnin pituiselle kävelyretkelle rannikkopolulle. Huonon sään hyvä puoli on se, että muutoin niin suositulla ulkoilureitillä ei ollut nyt ruuhkaa, ja näköalapaikallakin sai ihan yksin zoomailla kameran kanssa.

Näköalapaikalla



Torquayn rannikolla on kymmenkunta hiekkarantaa, joista osa on hieman kivikkoisempia kuin toiset, mutta helteisinä kesäpäivinä ne kaikki ovat aivan varmasti täynnä auringonpalvojia.




Itse en kuitenkaan lähtisi uimaan näille vesille, nähtyäni mitä jättikokoisia niljakkeita vedessä uiskenteli!

Megasuuria meduusoita!

Nämä jättiläiset ovat lajiltaan tynnyrimeduusoja, jotka voivat kasvaa halkaisijaltaan jopa metrin kokoisiksi! Niiden pisto on kuulemma "mieto", vastaa lähinnä nokkosen pistelyä, mutta enpä silti haluaisi joutua törmäyskurssille metrin pituisen nokkosenkaan kanssa! Tänä kesänä tynnyrimeduusoja on havaittu Torquayn rannikolla poikkeuksellisen paljon, ja uimarantoja saatetaan joutua mahdollisesti jopa sulkemaan niiden vuoksi. Trouble in paradise!

Sateisen kävelyretkeni muita hyviä puolia oli se, että suurikokoiset etanat olivat tulleet esiin koloistaan, ja pääsin kuvaamaan niitä. Mielenkiintoista!




Vuonna 1890 Torquayssa syntyi tyttö nimeltä Agatha Mary Clarissa Christie, josta tuli myöhemmin maailman kaikkien aikojen myydyin kirjailija heti William Shakespearen jälkeen. Agatha Christiestä kiinnostuneille on Torquayssa monenlaisia vierailukohteita, mm. hänen kesäasuntonsa, hulppea Greenway-kartano, sekä Agatha Christie Mile -kävelyreitti, jonka varrella sijaitsee monia hänen elämäänsä ja kirjoihinsa liittyviä paikkoja. Syyskuussa Torquayssa järjestetään 9-päiväinen Agatha Christie -festivaali, jonka aikana järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, mm. aarteenetsintää ympäri kaupunkia ripoteltujen vihjeiden avulla. Osalla osallistujista on tapana jopa pukeutua Neiti Marplen ja Hercule Poirotin ajan hengen mukaisesti.

Sattumalta minulla oli repussa matkalukemisena Agatha Christietä!