23.11.2014

Sydney / Blue Mountains

Sydney on 4,5 miljoonan asukkaan suurkaupunki, jossa vilskettä ja vilinää riittää. Jos haluaa hengähdystauon hektisestä kaupunkielämästä, lähistöltä löytyy upeita kansallispuistoja, joissa voi nauttia luonnon rauhasta ja henkeäsalpaavista näköaloista.



Blue Mountains -kansallispuisto sijaitsee alle 2 tunnin ajomatkan päässä Sydneystä, ja on todella suosittu retkikohde. Blue Mountainsille järjestetään paljon päiväretkiä, joissa käydään ripeällä tahdilla läpi muutamia nähtävyyksiä. Itse vietin alueella koko viikonlopun, sillä nähtävää riittää todella paljon!


Blue Mountains -vuoret ovat saaneet nimensä sinertävästä sävystään, joka johtuu eukalyptus-puiden lehtien erittämästä öljystä. Aurinkoisina päivinä öljy höyrystyy ilmaan siniseksi sumuksi, ja saa vuoret näyttämään sinertäviltä.

Alueella on lukuisia näköalatasanteita, joista pääsee ihastelemaan vuorten ja laaksojen mahtavuutta.





Kansallispuiston Scenic World -keskuksesta pääsee katselemaan näköaloja erilaisesta näkökulmasta: kahdella eri gondoli-hissillä, tai kiskoja pitkin kulkevalla vaunulla. Maailman jyrkimmän junaradan tittelin omaava Scenic Railway on toiminut vuodesta 1945, ja jo yli 25 miljoonaa kävijää on uskaltautunut tuolle 415 metrin pituiselle radalle, joka kulkee alamäkeä parhaimmillaan 52 asteen kulmassa!




Jenolan Caves on 340 miljoonaa vuotta vanha kalkkikiviluolasto. Alue koostuu 11 erikokoisesta luolasta, joihin järjestetään opastettuja kiertokävelyitä. Lisäksi luolissa järjestetään joskus konsertteja, hääjuhlia, ja eri teemoilla olevia kävelykierroksia, kuten öinen kummituskierros!





Kävin katsomassa kansallispuiston alueella myös erästä aivan toisenlaista luolaa, nimeltään Red Hands Cave. Se on pieni kalliosyvennys keskellä metsää, ja sieltä löytyy arviolta 500-1600 vuotta vanhoja alkuasukkaiden kädenjälkimaalauksia.



Blue Mountainsin kansallispuisto on ainutlaatuista maailman perintökohdetta, mutta samalla se on myös yksi koko maailman metsäpaloherkimmistä alueista. Alueen metsät ovat täynnä helposti palavia eukalyptus-puita, jotka ovat kuin bensaa liekeille. Teiden varsilla olevista mittareista voi tarkistaa, mikä on tämänhetkinen metsäpalovaaran tilanne. Blue Mountainsilla toimiva metsäpaloihin erikoistunut palokunta on maailman parhaita metsäpalojen torjujia.




Metsäpalot ovat tuhoisia, mutta samalla ne luovat luontoon uutta elämää. Esimerkiksi alla olevan kasvin siemenet sijaitsevat pörröisten käpyjen keskellä, ja kävyt aukeavat vain ja ainoastaan metsäpalon kuumuuden voimasta.



Kansallispuiston alueella matka on yhtä kiinnostava kuin päämäärä: teiden varsilla näkyy paljon hienoja maisemia, ja hauskoja juttuja, kuten alpakoita ja omaperäinen postilaatikkorivi.







Lämpimät kiitokset Sydneyssä asuvalle ystävälleni Zaralle! Hän on aiemmin asunut Blue Mountainsilla, joten hänellä on paljon tietoa alueesta, ja niinpä hän oli paras mahdollinen opas sinne!

Thank you Zara for showing me all those amazing places at the Blue Mountains! You're absolutely the best tour guide ever!