23.10.2014

Hunter Valley

Sydneyn pohjoispuolella sijaitseva Hunter Valleyn alue on tunnettu hevosten kasvatuksesta, hiilikaivoksista ja sähköntuotannosta.


Hunter Valleyn alueella vierailee joka vuosi 2,5 miljoonaa matkailijaa, mutta he eivät kuitenkaan tule katselemaan näitä sähkövoimalaitoksia tai hiilikaivoksia, vaan alueen yli 150 viinitilaa! Hunter Valleyssa on kasvatettu rypäleitä vuodesta 1823 asti, ja viinitilojen määrä on koko ajan kasvussa. Alueella valmistetaan yhtälailla sekä valko- että punaviiniä, ja myös roseeta, portviiniä, jne. Ympäri maailmaa myytävät australialaiset viinit kasvatetaan kuitenkin suurimmaksi osaksi noin 1500 kilometrin päässä South Australian osavaltiossa, eli Adelaiden ympäristössä. Hunter Valleyssa tuotetaan vain alle 2% kaikista Australian viineistä.


Hunter Valley on todella suosittu viikonloppuretkikohde, ja majoitusta löytyy esim. 4 tähden Crown Plazasta, upeilta viinitiloilta, tai edullisemmista hostelleista. Viinitiloilla järjestetään vuosittain yli 500 häät, ja siihen täällä onkin aivan hulppeat puitteet.


Osallistuin Hunter Valleyssa opastetulle viinitilakierrokselle, joka olikin todella mielenkiintoinen kahdeksantuntinen matka makujen maailmaan! Kävimme päivän aikana kolmella eri viinitilalla, olutpanimossa, väkevien alkoholien tislaamossa, kahdella juustotehtaalla, oliivitehtaalla, suklaatehtaalla, jne..




Kierros alkoi klo 10 aamulla Kevin Sobelsin viinitilalta, jossa meille tuotiin heti alkuun maisteltavaksi 12 eri viiniä! Viinitilan henkilökunta oli todella mukavaa ja asiantuntevaa, joten maisteluhetki oli oikein kiinnostava. He antoivat ohjeeksi, että jokaista viiniä tulisi maistaa kaksi siemausta: ensimmäinen nielaistaan sen kummempia maistelematta, sillä ensisiemauksella viini maistuu usein karvaalta ja eikä anna todenmukaista kuvaa kaikista makuvivahteista. Toista siemausta sitten lämmitellään hetki suussa ja makustellaan, ja olikin jännittävää huomata kuinka viinistä alkoi sitten löytyä esim. omenan tai passionhedelmän makua. Joka kolmannen viinin jälkeen tulisi hörpätä kunnon lasilllinen vettä makuaistin tasaamiseksi. Ja jos aikoo maistella viinejä koko päivän niinkuin me teimme, niin on sanomattakin selvää, että joka lasillista ei kannata juoda tyhjäksi!



Päivän suosikkejani olivat verdelho-viinit, jotka ovat makeita valkoviinejä. Muistiinpanoissani lukee verdelhon kohdalla "Fruity, good!!". Myös maistelemamme portviinit olivat todella hyvän makuisia, mutta väkevyytensä vuoksi (18,5%) ne eivät ole varsinaisesti ruoka- eikä seurusteluviinejä, vaan soveltuvat jälkiruokajuomaksi ja hitaisiin makusteluiltoihin. Portviinit ovat kuulemma erityisesti suosittuja joulun aikaan. 

Väkevän alkoholin tislaamossa oli maisteltavana liköörejä ja maustettuja vodkia, sekä 52-prosenttista Arak-viinaa. Nämä väkevät juomat olivat sen verran tujua tavaraa, että niitä ei maisteltu laseista, vaan pienistä koeputkituubeista!

 

Niin viinejä kuin väkeviä alkoholejakin sai halutessaan ostaa matkaan. Mangolikööriä, sitruunavodkaa ja premium-vodkaa oli myynnissä jopa viiden litran pulloissa! (Hinta 240 €.)



Suklaa/toffeemyymälässä olisin viihtynyt pitempäänkään, nam nam! Olen aina ollut suuri suklaan ystävä, mutta Australian reissun aikana toffee on noussut myöskin suureksi suosikikseni! Herkku nimeltä Caramel Jersey on aivan vastustamatonta!



Iltapäivän viimeisimpiä aktiviteetteja oli lisämaksullinen oluen maistelu, joka tapahtui snapsilaseista. Itse en ole oluen ystäviä, joten skippasin tämän vaiheen, ja tilasin kahvilasta kupposen kamomillateetä. Sitten olikin päivä paketissa, ja kieltämättä alkoi jo hieman väsyttää.



 

Matkailijan vinkit:
  • Hunter Valley sijaitsee vain parin tunnin ajomatkan päässä Sydneystä, joten sinne kannattaa ehdottomasti tehdä retki.
  • Viikonloput ovat melko suosittuja, joten majoitus on hyvä varata ajoissa. Viikonloppuisin lähes kaikki hotellit vaativat vähintään kahden yön varauksen, mutta arkisin on mahdollista yöpyä vain yksikin yö jos haluaa.
  • Hunter Valleyn pääaktiviteetti on viinien ja muiden alkoholien maistelu, joten liikkumista kannattaa suunnitella etukäteen: kuka ajaa? Helpointa on osallistua opastetulle kiertoajelulle, jossa bussikuski hoitaa ajamisen ja sinä nauttimisen! Tai ainahan voi ottaa vaikka helikopterikyydin!