20.7.2015

Brighton & Dover



Seuraava kohteeni eteläisessä Englannissa oli rantakaupunki Brighton. Vain 75 kilometrin päässä Lontoosta oleva Brighton koki huikean nousun suosituksi lomakohteeksi 1870-luvulla, kun Englannissa säädettiin laki, jonka mukaan työntekijöillä oli vihdoin oikeus vapaapäiviin! Brighton oli silloin sijaintinsa vuoksi loistava kohde lyhyemmillekin lomareissuille, ja on sitä edelleen: nykyään Brightonissa vierailee 8,5 miljoonaa matkailijaa joka vuosi. Silmiinpistävän suuri osa kaupunkikuvassa näkyvistä matkailijoista on nuorisoa, mm. luokkaretkeläisiä Ranskasta ja kielikoululaisia ympäri Eurooppaa.



Brightonin kuuluisin maamerkki on rannalla sijaitseva Brighton Pier. Yli 500 metriä pitkällä laiturilla on mm. huvipuisto, kahviloita, pelihalleja, yms.





Brighton Pier -laiturin edustalla aallot tyrskyävät komeasti! Rantaveden korkeus vaihtelee suuresti vuorokaudenajasta riippuen.


Ranta aamulla klo 10
Sama paikka illalla klo 17
Brighton Pier -laiturin molemmin puolin on rantaa silmänkantamattomiin. Kauempaa katsottuna se näyttää hiekkarannalta, mutta itseasiassa se koostuu pienistä, sileäksi hioutuneista kivistä. Turisteilla on tapana ottaa kiviä mukaansa matkamuistoksi, mutta viime vuosina Brightonin kaupunki on toivonut ihmisten jättävän kivet paikoilleen, sillä tuhansien kivien katoaminen vuosittain aiheuttaa rantojen eroosiota. Innokkaimpia rantakivien kähveltäjiä ovat kuulemma lontoolaiset!




Tarkoitukseni oli tutustua Brightoniin neljän päivän ajan, mutta katsellessani sääennusteita huomasin, että jokaiselle päivälle oli luvattu vesisadetta! Yhden sadepäivän vietin museoissa ja ostoskeskuksissa, mutta sitten aloin miettimään, että seuraavan päivän voisi viettää jossain muualla. Tutkin Englannin karttaa ja muiden kaupunkien sääennusteita, ja päätin että teen päiväretken 100 kilometrin päässä sijaitsevaan Doverin kaupunkiin. Se osoittautuikin erittäin hyväksi valinnaksi, sillä Doverissa aurinko paistoi ja maisemat olivat todella hienoja!

Dover
Doverin päänähtävyydet ovat Doverin linna ja valkoiset rantakalliot. Doverin linnan vanhin osa on Rooman valtakunnan aikainen majakka, joka on rakennettu ajanlaskun ensimmäisellä vuosisadalla. Linna on ollut miehitettynä sotilastarkoituksia varten yhtäjaksoisesti 1100-luvulta lähtien aina vuoteen 1958 asti. Se sijaitsee kukkulan päällä erinomaisella paikalla: sieltä näkee paljain silmin Ranskaan asti! Englannin kanaali onkin kapeimmillaan juuri täällä Doverin kohdalla, josta on etäisyyttä Ranskan rannikolle vain 33 kilometriä.

Doverin linna


Linnan päätorni
Tornin huipulla


Varsinainen syy Doverin vierailuuni ei kuitenkaan ollut mitään ihmisten rakentamaa, vaan luonnon muovaamaa. Jääkaudella muodostuneet jyrkät, valkoiset rantakalliot olivat todella hämmästyttävän upea näky!







Vietin Doverissa aikaa yhteensä 6 tuntia, mutta sekä Doverin linnassa että valkoisten kallioiden luontopolulla saisi aikaa kulumaan helposti puoli päivää kummassakin, koska mielenkiintoista nähtävää riittää niin paljon. Lisäksi molemmat kohteet sijaitsevat korkeilla kukkuloilla, joille kiipeäminen kaupungin keskustasta on yllättävän raskas urakka, joten Dover olisi sopinut oikein mainiosti kahden päivän retkikohteeksi.