6.11.2014

Sydney / Harbour Bridge


Sydneyssä on niin paljon mielenkiintoista nähtävää, että lisään tänne valokuvia nähtävyys kerrallaan. Ensimmäisenä yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä, Harbour Bridgen silta.

Harbour Bridge valmistui vuonna 1932. Sillalla kulkee 8 autokaistaa, 2 junaraidetta, 1 jalkakäytävä ja 1 pyörätie. Perjantai-iltaisin viikonloppuruuhkat ovat kuulemma niin valtaisat, että sillan pääsee ylittämään nopeammin kävellen kuin autolla!


Vuodesta 1998 sillalla on järjestetty opastettuja kiipeämiskierroksia, ja minäkin päätin yhtenä päivänä käydä katsomassa näkymiä sillan huipulta, 134 metrin korkeudesta! Jos klikkaa allaolevaa kuvaa suuremmaksi, voi nähdä kiipeilyryhmiä sillan vasemmanpuoleisen kaaren päällä.


Turvatoimet kiipeämiskierrokselle olivat tarkat: korut piti ottaa pois, jotta mitään ei vahingossakaan tippuisi sillan kaarelta kenenkään päälle. Terveydentilasta piti täyttää lomake, ja kysyttiin jopa onko syöty aamulla aamupalaa ennen kiipeämistä, ettei vain iske heikotus. Jos kiipeäminen jännittää, ei kannata poiketa lähipubiin, sillä jokaiselle tehdään puhallustesti. Hiprakassa kiipeäminen olisi suhteellisen vaarallista touhua.


Seuraavaksi pukeuduimme trendikkäisiin kiipeilyhaalareihin. Saimme myös lippikset, jotka kiinnitettiin narulla haalariin, jotta ne eivät tuulenpuuskassa lennähdä päästä. Silmälasit täytyi myöskin kiinniittää narulla.



Sitten menoksi! Reitti alhaalta huipulle ja takaisin on pituudeltaan 1,8 km. Rappusia on reitin varrella 1 002. Sillalta oli todella hienot näkymät keskustan pilvenpiirtäjille, Oopperatalolle ja satama-alueille. Omia kameroita ei harmillisesti voinut kuljettaa mukana, mutta opas Richard otti kuvia kaikista meistä. Richard on toiminut oppaana vuodesta 1998 ja kiivennyt sillalle myös monien julkkisten kanssa. Esim. nämä kuvat Usain Boltista ja nyrkkeilijä Danny Greenistä ovat hänen ottamiaan: http://www.gettyimages.com.au/detail/news-photo/in-this-handout-image-supplied-by-bridgeclimb-sydney-news-photo/104279305