21.9.2014

Cairns














Pohjois-Australiassa sijaitseva Cairns on 140 000 asukkaan kaupunki, joka vetää puoleensa paljon matkailijoita sekä Australiasta että Aasiasta. Se kuuluu myös lähes jokaisen reppureissaajan matkasuunnitelmiin. Cairnsista löytyy aktiviteetteja jokaiseen makuun: laskuvarjohypyistä benjihyppyihin, eläintarhoista sademetsiin ja risteilyistä sukellusretkiin. Alueen merkittävimpiä nähtävyyksiä on Suuri Valliriutta, johon voi tutustua esim. lasi-ikkuna-pohjaisilla laivoilla, sukeltamalla, snorklaamalla tai helikopterilennolla. Koralliruitta Cairnsin kohdalla on tosin alkanut jo menettää värikkyyttään, ja siksi koralliretkiä suositellaan tehtäväksi pohjoisempaa Port Douglasin kaupungin kohdalta.

Cairnsin rantakadulta voi ihastella Tyynenmeren aaltojen kohinaa, mutta kävely ja uiminen itse rannalla on kielletty krokotiilien ja meduusojen vuoksi. Sen sijaan rannan läheisyyteen on rakennettu 4800 m2 laguuni: uima-allas jossa voi turvallisesti uida, joskaan vesi ei ole lämmintä. Laguunilla järjestetään myös ilmaisia liikuntatapahtumia kuutena päivänä viikossa, mm. zumbaa, joogaa, tai chi'ta, rantalentopalloa, kuntonyrkkeilyä, seniorikävelyjä, yms.














Jos haluaa tutustua krokotiileihin turvallisesti (?) kannattaa suunnata Cairnsin pohjoispuolella sijaitsevaan Hartleys Crocodile Adventures -eläinpuistoon. Esitteissä kuitenkin huomautetaan, että vierailijan tulee ymmärtää, että hän astuu täysin vapaaehtoisesti eläintarhaan, jossa on vaarallisia eläimiä, ja tapaturman ja kuoleman vaara. Esitteen saatesanoista huolimatta uskaltauduin sisään. Eläintarha oli oikein mielenkiintoinen, ja tulin ehjänä takaisin!





Takanani näkyvä rötjäke oli 50-vuotias krokotiili nimeltä Trinity. Melkoinen jättiläinen!

Erinomainen päiväreissukohde Cairnissa on retki Kurandan kylään, joka sijaitsee n. 400 metrin korkeudessa vuoristossa. Kylään pääsee gondolihissillä tai maisemajunalla, ja suurin osa matkailijoista valitsee molemmat tavat. Sademetsien yllä kulkeva gondolihissirata on 7,5 km pitkä ja sieltä on komeat näkymät Tyynenmeren rannalle ja laajaan sademetsäalueeseen. Hissi pysähtyy matkan varrella kahdella näköalatasanteella.
















Gondolihissin päätepysäkki on Kurandan kylässä, jossa on paljon paikallisia käsityömyymälöitä, matkamuistomyymälöitä ja kahviloita. Aasialaisten matkailijoiden merkittävän osuuden vuoksi monissa liikkeissä oli kiinankieltä osaavia myyjiä, ja esim. hyllyjen reunassa oli tuotetietoja kiinaksi.

Paluumatka junan kyydissä oli todella huikaisevan jännittävä! Näkymät olivat kertakaikkisen hulppeita, mutta välillä tuntui, ettei uskalla katsoa ikkunasta ulos, kun junarata kulki aivan jyrkän rotkon reunalla!





































Matkailijan vinkit:
  • Cairnsiin kannattaa varata aikaa ja rahaa. Mikäli aiot osallistua retkille Kurandaan, krokotiilipuistoon, koralliriutalle, sademetsään, yms. kannattaa huomioida, että jokainen retki vie aikaa yhden kokonaisen päivän. Jos haluat vielä lisäksi viettää rentoutumispäiviä laguunilla ja shoppailupäiviä ostoskeskuksissa, aikaa kannattaa varata ainakin viikko. Jotkut viipyvät kuukaudenkin.
  • Cairnsiin kannattaa tulla elo-syys-lokakuussa, jolloin sää on parhaimmillaan. Marraskuusta tammikuuhun lämpötilat Cairnissa ovat yli 40'C, vettä voi sataa monta viikkoa putkeen, ja tulvat ja pyörremyrskyt ovat mahdollisia. Touko-kesäkuussa lämpötila voi laskea öisin jopa 6 asteeseen, mikä saattaa tuntua vähän turhan kylmältä näissä taloissa, joissa ei ole ikkunalaseja.
  • Älä mene veteen tai rannalle, jos et haluat joutua krokotiilin ruuaksi tai meduusojen pistämäksi.
  • Aurinkorasva & hattu ovat hyvä idea! Cairns sijaitsee vain 1800 km päiväntasaajalta.