4.7.2015

Skotlannin Alamaat

Skotlannissa on lähes saman verran asukkaita kuin Suomessa, ja suurin osa heistä asuu Alamailla. Isoimmat kaupungit ovat Glasgow (n. 600 000 asukasta) ja Edinburgh (n. 460 000).

Edinburgh

Skotlannin pääkaupunki on arkkitehtuuriltaan hyvin vanhaa. Kaupungilla näkyi asuinrakennuksia, joiden seiniin oli merkitty talojen valmistumisvuosia mm. 1600-luvulta!

Edinburghin keskustaa



Edinburghin linnan vanhimmat osat ovat 1100-luvulta, ja sen jälkeen sitä on vuosisatojen mittaan laajennettu. Linna on toiminut ajan saatossa sekä kuninkaallisten asuinpaikkana että maanpuolustuslinnakkeena. Nykyään se on Edinburghin suosituin turistinähtävyys, ja siellä käy vuosittain yli miljoona vierailijaa.

Edinburghin linna
Linna ja muut Edinburghin päänähtävyydet sijaitsevat keskustan alueella kävelyetäisyydellä toisistaan, joten liikkuminen on helppoa. Iltaisin Edinburghissa voi ottaa osaa kummituskävelyille, joissa kerrotaan kaupungin keskiaikaisesta historiasta, kulkien hämärillä kujilla, hautausmaalla, ja maanalaisissa käytävissä. Kummituskävelyitä on tarjolla monenlaisia, perheystävällisistä erityisen pelottaviin, joissa näyttelijät säikäyttelevät osallistujia! Itse en tällä kertaa ehtinyt osallistua kummituskävelylle, mutta se olisi varmasti ollut hyvin mielenkiintoista.

Tässä vielä muutamia vanhoja, komeita rakennuksia Edinburghin keskustassa:




Glasgow

Glasgow on Edinburghia hieman modernimpi kaupunki, ja sen sanotaan olevan Iso-Britannian paras shoppailupaikka heti Lontoon jälkeen. Keskustassa on useita suuria ostoskeskuksia ja pitkiä kävelykatuja, joiden varrella on paljon liikkeitä ja ravintoloita.

Modernia Glasgowta
keskustan vilinää
Tyylikäs vaateliike nimeltä FatFace ?!
Glasgowssa sijaitsee Skotlannin toiseksi vanhin yliopisto. Se on ollut toiminnassa vuodesta 1451 lähtien, ja nykyinen yliopistorakennus on valmistunut 1800-luvun lopulla.

Glasgown yliopisto
Glasgowssa on 9 kaupungin ylläpitämää museoa, mm. taidemuseoita, liikennemuseo, jne. ja niihin kaikkiin on ilmainen sisäänpääsy!

Kelvingrove -taidemuseo
Riverside -liikennemuseo
Liikennemuseossa on esillä vanha hevosvetoinen kärry, joka on aikansa ensimmäisiä busseja. Turvatakseen matkustajille tasa-arvoisesti tilaa tässä ahtaassa kopissa, Skotlannissa säädettiin laki, jonka mukaan jokainen matkustaja oli oikeutettu saamaan 40,6 cm verran istumatilaa. Kerrotaan, että jotkut matkustajat kantoivat mukanaan mittanauhaa varmistaakseen oikeutensa!

Vanha hevosvetoinen bussi
Skotlannin oikeusjärjestelmä on vielä tänäkin päivänä hyvin mielenkiintoinen. Oikeudenkäynnissä on olemassa 3 mahdollista lopputulosta:
GUILTY - syyllinen
NOT GUILTY - syytön
NOT PROVEN - tiedämme että teit sen, emme vain pysty todistamaan sitä

Glasgown oikeustalo
Yhtenä päivänä tein päiväretken Skotlannin Alamaiden länsiosiin, Ayrshiren rannikolle. Tämäkin retki oli Rabbie's -firman järjestämä minibussikierros. Päivän aikana pysähdyimme monissa mielenkiintoisissa paikoissa:

Whitelee Windfarm
Tuulivoimalapuiston 215 turbiinia tuottavat sähköä lähes 300 000 kodin tarpeisiin. Puisto on vaikuttava näky, ja se toimii myös suosittuna virkistysalueena. Alueella kulkee kymmeniä kilometrejä huoltoteitä turbiinien luokse, ja sen sijaan, että alueelle olisi pääsy kielletty, huoltotiet on päätetty ottaa hyötykäyttöön. Ihmisiä kannustetaan tulemaan alueelle kävelyretkille ja ulkoiluttamaan koiria. Toisinaan siellä järjestetään jopa 50 km maratoonijuoksukisoja.


Crossraguel Abbey
Crossraguel Abbey on 1200-luvulla rakennettu benediktiinimunkkien luostarikirkko. Vaikka kirkosta puuttuukin katto ja useita seiniä, on se itseasiassa yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaista kirkoista Skotlannissa.

Crossraguel Abbey
Culzean -linna
Retken pääkohteemme oli mahtava Culzean -linna, joka on rakennettu 1700-luvun lopulla. Linnaa pääsi ihastelemaan sisältä ja ulkoa, ja linnan hyvinhoidetuissa puutarhoissa oli mukava kävellä.


Culzean -linna



linnan keittiö
linnan puutarhaa


Culzean -linnan jälkeen kävimme katsomassa 1200-luvulta peräisin olevan Dunure -linnan raunioita, ja myöhemmin poikkesimme vielä kuuluisan skotlantilaisen runoilija-laulunkirjoittaja Robert Burnsin kotitalossa. Burns on kirjoittanut mm. laulun Auld Lang Syne.

Dunure -linnan rauniot
Skotlanti on todella mielenkiintoinen paikka, jossa nähtävää riittäisi viikoiksi! Etäisyydet eivät ole pitkiä, joten muutamassa päivässäkin ehtii toki nähdä monenlaista, jos aikaa ei ole paljon. Edinburghin ja Glasgown välillä kulkee junia n. 3-20 min välein, ja matka kestää vain noin tunnin.

Viimeinen päivä Skotlannissa oli hyvä päättää Whisky Experience Shopiin, joka sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Glasgowsta. Skotlannissa on yli 100 viskitislaamoa, ja viskiä myydään joka paikassa ruokakaupoista matkamuistomyymälöihin. Viskistä kiinnostuneille järjestetään whisky trail -bussikierroksia tislaamoihin, mutta mikäli siihen ei ole aikaa, pääsee viskiä maistelemaan & ostamaan myös viskituvissa ihan kaupunkien keskustoissakin.

Whisky Experience Shop


Myymälän kallein pullo maksoi 1 014 euroa!
Viskien aromeihin pääsi tutustumaan tuoksunäyteputkiloiden avulla.




Maistoin sipauksen erästä viskiä, ja sen tuoksu oli herkullinen yhdistelmä toffeeta ja suklaata, mutta maku oli aivan liian väkevä minulle! Myyjä sanoi, että makuaistini on vielä liian nuori siihen, että voisin nauttia viskin mausta. Niin tai näin, mukava kuulla että tässäkin iässä voi olla liian nuori johonkin!