12.11.2014

Reissulaisen elämää, osa 2 / Majoitus

Kun viettää reissussa useamman kuukauden, täytyy miettiä budjettiin sopivaa majoitusta. Australiassa on paljon reppureissaajia, ja niinpä myös edullisia hostelleja löytyy todella runsaasti. Itse päätin yöpyä YHA-ketjun hostelleissa, jotka ovat jokainen erilaisia, mutta kuitenkin saman ketjun alaisia. Ketjun jäsenkortilla saa merkittäviä alennuksia sekä huonehinnoista että museoista & retkistä.


Keittiötilat
YHA-hostelleissa löytyy aina omatoimikeittiö, jossa voi kaasuhelloilla kokkailla itse ruokaa. Uuneja ei ole, joten lasagnea tai makaroonilaatikkoa ei kannata suunnitella illalliseksi. Ruokailutilat voivat olla joko sisätiloissa tai taivasalla.

Keittiö,  YHA Rockhampton
Keittiö, YHA Hervey Bay
Ruokien säilytyshylly, YHA Sydney Railway Square
Jääkaappi, YHA Sydney Railway Square
Aamupalalla, YHA Brisbane
Omatoimikeittiöissä täytyy myös tiskata itse.

Suurissa hostelleissa voi olla ravintola tai kahvila, josta saa tilata ruokaa, aamupalaa, drinkkejä tai vaikka kupillisen teetä. Hostellien ravintolat ovat usein edullisia.

Herkullinen ravintola-ateria, YHA Port Douglas
Ravintola, YHA Hervey Bay
Ravintolan ruokalistaa, YHA Hervey Bay
Huoneet
Huoneita on monenlaisia yhdenhengen huoneista vajaan 20-hengen nukkumasaleihin. Edullisinta on nukkua jaetuissa huoneissa, joissa on esim. 8, 6, tai 4 henkeä. Sängyt ovat yleensä kerrossänkyjä. Joissain hostelleissa huoneet ovat supertilavia, ja joissain puolestaan on pieneen tilaan ahdettu niin monta sänkyä, ettei siellä oikein mahdu liikkumaan. Huoneissa on yleensä lukolliset kaapit, joissa voi säilyttää tavaroitaan.

6-hengen huone, YHA Hervey Bay
4-hengen huone, YHA Port Douglas
6-hengen huone, Rockhampton
4-hengen huone, YHA Sydney Harbour
Kun matkustaa yksin, yöpyminen jaetussa huoneessa on hyvä keino saada kavereita, joiden kanssa voi käydä retkillä, vaihtaa kokemuksia muista paikoista, tai valmistaa ruokaa yhdessä. YHA-hostellit ovat luotettavia ja rauhallisia, ja niissä yöpyy kaikenlaisia matkailijoita nuorista eläkeläisiin ja urheilujoukkueista koululaisryhmiin. On ollut todella mukavaa tutustua matkailijoihin ympäri maailmaa. Osaan heistä olen törmännyt useammassakin eri kaupungissa, sillä lähes kaikki reppureissaajat kulkevat samaa reittiä: itärannikkoa pitkin joko pohjoiseen tai etelään. Kolmesti olen jakanut huoneen toisen suomalaisen kanssa.

WC/suihku
Wc-tilat voivat sijaita joko huoneen sisällä, tai yhteisissä tiloissa. Joskus yhteisiin vessoihin/suihkuihin joutuu kulkemaan ulkokautta, mikä ei ole pimeän aikaan kovin mukavaa, varsinkaan jos vieressä sijaitsee metsä, josta kuuluu omistuisten eläinten ääniä! Niinpä olenkin alkanut suuresti arvostaa huoneen sisällä olevia kylpyhuoneita.

Huoneen sisällä oleva kylpyhuone, YHa Sydney Harbour

Ulkoreitti yhteisvessoihin, YHA Noosa
Pyykinpesu
Kaikissa YHA-hostelleissa on asukkaiden käytössä olevia pyykkikoneita ja kuivausrumpuja. Jotkut koneet ovat oikein moderneja, toiset vähän epäilyttäviä... Osa koneista toimii vain kylmällä vedellä.

Pyykkihuone, YHA Brisbane
Pyykkäyskatos, YHA Port Douglas
Uima-altaat
Suurimmassa osassa hostelleista on uima-allas, mutta yksikään niistä ei ole ollut lämmitetty, joten uimaan voi pulahtaa, jos kylmä vesi ei haittaa. Vain Pohjois-Australian trooppisessa Port Douglasissa uima-altaan vesi oli sellaisenaan niin lämmintä, että tarkenin käydä siellä uimassa.

YHA Port Douglas
YHA Brisbane
YHA Cairns
YHA Byron Bay
Vastaanotto
Suurien hostelleiden vastaanotto voi olla auki 24 h vuorokaudessa, mutta pienempien hostellien vastaanotto sulkeutuu illalla klo 19-22 aikaan. Vastaanotosta voi kätevästi varata yöpymispaikan seuraavasta matkakohteesta, tai varata retkiä esim. Suurelle Valliriutalle tai mihin vain aktiviteetteihin. Itse olen hyödyntänyt vastaanoton palveluita paljon, sillä minulla ei ole australialaista puhelinliittymää, josta voisin itse soitella eri paikkoihin. Aulatiloissa on mukavaa hengailla silloin, kun omassa huoneessa alkaa käymään aika pitkäksi. Aulasta löytyy usein biljardipöytä, kirjoja, lautapelejä, TV, tms. Osa hostelleista järjestää aktiivisesti kaikenlaista toimintaa ja teemailtoja, esim. burgeri-illallisia, leffailtoja, kävelyretkiä, tai pannukakkuja aamupalaksi.

Vastaanotto, YHA Brisbane



Vastaanotto, YHA Rockhampton

"Aulatilat", YHA Rockhampton
Aula, YHA Sydney Railway Square
Aula, YHA Sydney Harbour
Tervetulojuhla aulassa, YHA Noosa
Parhaita YHA-hostelleja matkan varrelta:
  • Noosa: Lämminhenkinen hostelli vanhassa 1880-luvun rakennuksessa. Asukkaista välitetään ja pidetään hyvää huolta. Joka ilta uusille tulokkaille järjestetään tervetulojuhla, jossa tarjotaan lasillinen viiniä, ja kerrotaan mitä kaikkea Noosan kaupungissa voi tehdä.
  • Sydney Harbour: Tätä voisi kutsua ennemminkin yhteisölliseksi hotelliksi, kuin reppureissaajien hostelliksi. Suosittelen myös niille, jotka eivät yleensä ruukaa yöpyä hostelleissa. Siisti, tilava, moderni ja hyvin suunniteltu. Erinomainen sijainti: kattoterassilta näkee sekä Oopperatalon että Harbour Bridgen -sillan.
  • Port Douglas: Täällä voisi viettää vaikka kuukauden! Leppoisa ja rauhallinen hostelli, ja erityisen ystävällinen henkilökunta. Ainoita hostelleja, joissa joka huoneessa on oma jääkaappi.
Näkymä YHA Sydney Harbourin kattoterassilta

Ei-niin-hyviä YHA-hostelleja matkan varrelta:
  • Cairns: Suuri ja meluisa. Tämän hostellin huoneissa ei ole ollenkaan ikkunalaseja, joten nukkuminen on aika haastavaa, koska kaikki meteli kuuluu sisälle.
  • Sydney Railway Square: Uudeksi hostelliksi harmillisen huonosti suunniteltu. Hyvä sijainti rautatieasemalla, joten tässä kannattaa yöpyä yksi yö esim. saapuessa junalla lentokentältä, tai lähtiessä junalla jonnekin. Pidempiaikaiseen majoitukseen Sydney Harbour sopii paljon paremmin.
  • Port Macquarie: Hurjan ahtaat huoneet! Täällä ei juuri mahdu avaamaan matkalaukkuaan, ja esim. 6-hengen huoneessa lukollisia kaappeja oli vain neljälle. Silti kiitokset mukavalle ja aktiiviselle henkilökunnalle.
  •  Hervey Bay: Muuten todella mukava hostelli, mutta vieressä on metsä/puisto, johon saapuu joka aamu kymmeniä kovaäänisiä papukaijoja pitämään konserttiaan. Lisäksi metsässä majailee kookaburra-lintuja, jotka ääntelevät kuin apinat. Kuvittele muutama kookaburra ja viitisenkymmentä papukaijaa ikkunasi taakse, ja ymmärrät miksei kannata valita tätä hostellia, jos tarkoituksesi on nukkua pidempään kuin klo 05 aamulla.
Kookaburra