12.7.2015

Bristol & Bath



Bristolin sanotaan olevan yksi Iso-Britannian aurinkoisimmista ja lämpimimmistä kaupungeista, ja se kyllä osoittautui maineensa veroiseksi paikaksi ainakin niinä päivinä kun minä olin siellä. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja ihmisiä kerääntyi Avon-joen rannalle nauttimaan lämmöstä.


Näkymä Avon-joelta Brandon-kukkulan suuntaan
Lähdin itsekin nauttimaan kesäisestä säästä ja kävin kävelyllä Brandon-kukkulan vehreällä puistoalueella. Kukkulan huipulla sijaitsee 32 metriä korkea Cabot -torni, joka on rakennettu italialaisen Giovanni Caboton kunniaksi. 1400-luvulla elänyt Caboto purjehti Bristolista länteen, etsien meritietä Kiinaan ja nousten maihin Kanadan rannikolla vuonna 1497.

Cabot -torni
Tornin huipulle pääsi kiipeämään ja katselemaan Bristolin maisemia.



1800-luvun lopulla rakennettu torni suljettiin yleisöltä vuonna 2007, koska se oli rakennuksen huonokuntoisuuden vuoksi todettu liian vaaralliseksi. Tornia korjattiin neljän vuoden ajan, ja se avattiin uudelleen 2011, mutta kapeat kierreportaat vaikuttivat minusta vieläkin melkoisen epäilyttäviltä!

Tornin portaikossa sai olla tarkkana!
Selvittyäni Cabot -tornista ehjänä alas, jatkoin kävelyretkeäni kohti keskustaa, poiketen matkan varrella ilmaisessa Bristol Museumissa, joka oli ilahduttava yhdistelmä historiaa, luonnontieteitä ja taiteita.

Bristol Museum

Bristolin keskustassa näytti kauniilta ja kesäiseltä.

Bristolin kaupungintalo
Centre Promenade -kävelykatu
Ehdin nähdä Bristolin tärkeimmät nähtävyydet yhdessä päivässä, joten päätin käyttää toisen Bristol-päivistäni tekemällä retken 20 km päässä sijaitsevaan historialliseen Bathin kaupunkiin.

Bath Abbey -kirkko
Bathissa sijaitsee kolme maan alta pulppuavaa kuuman veden lähdettä, joiden ympärille perustettiin noin vuoden 60 tienoilla kylpylä. Englanti oli silloin osa Rooman valtakuntaa, minkä vuoksi tätä Bathissa sijaitsevaa paikkaa kutsutaan edelleenkin roomalaiseksi kylpyläksi.




Nykyiset pilarirakennelmat eivät toki ole peräisin ajanlaskun alkuvuosilta, mutta kylpylän museossa pääsee näkemään alueelta löydetyn temppelin portin osia ja patsaan pään, jotka ovat ensimmäiseltä vuosisadalta ajanlaskun alun jälkeen. Alueelta on myös löydetty suuria määriä Rooman valtakunnan aikaisia kolikoita. Merkittävin löydös tehtiin vuonna 2007, kun arkeologit löysivät erään uuden hotellin rakennustyömaan kaivauksilta 8 pussukkaa, joissa oli roomalaisia kolikoita ajalta 32 eaa - 247 jaa. Bathin kaupunki todella huokuu ikivanhaa historiaa!

Temppelin portin palasia
Paljon on muuttunut vuosituhansien aikana, mutta jotkut asiat pysyvät ennallaan: Bathin kolme kuumaa lähdettä pulppuavat yhä 45-asteista vettä maanpinnalle miljoonan litran päivävauhtia, ja ihmiset tahtovat edelleenkin kylpeä siinä. Tämä on mahdollista Thermae Bath Spa -kylpylässä, joka sijaitsee kivenheiton päässä museosta.

Kuumasta lähteestä virtaavaa vettä