10.10.2014

Byron Bay






9 000 asukkaan Byron Bay on koko Australian mantereen itäisin piste. Kaupunkiin rakennettiin vuonna 1901 majakka varoittamaan laivoja Byron Bayn edustan karikkoisista vesistä. Majakka sijaitsee 94 metriä korkean jyrkänteen reunalla, ja sieltä on hyvät mahdollisuudet bongailla myös meressä uivia delfiinejä, valaita ja kilpikonnia.

Byron Bay on hyvin erikoinen kaupunki: täällä tapaa oikeastaan vain surffareita ja hippejä (joskus yksi ja sama asia). Hostellillakin kaikki puhuvat vain surffaamisesta, ja huoneiden ovenpielet ovat täynnä surffi- ja skeittilautoja.






Kaupungilla kävellessä puolestaan kaupat ovat täynnä hippivaatteita, ja kaikenlaista hengellisyys-rajatieto-itsensälöytämis- kirjallisuutta. Kaduilla törmää myös ennustajiin, katusoittajiin, jne. Yksi mies käveleskeli kadulla muuten vaan kitaraa soitellen, toinen soitti bongorumpuja, ja joku porukka oli kerääntynyt nurmikolle maalaamaan tauluja. Lähes kaikki ravintolat ja kahvilat tarjoavat luomuruokaa ja vegaanivaihtoehtoja. Aluksi tämä erikoinen kaupunki vaikutti aika hauskalta, mutta kun on neljä päivää kuunnellut intialaista musiikkia jokaikisessä kaupassa ja kaikkialla tuoksuu suitsukkeet, sitä alkaa vähän kaipaamaan jo pois tästä kuplasta, normaalielämän pariiin.





Joka torstai Byron Bayssa järjestetään viljelijöiden markkinat, joka arvatenkin on paikallisten paratiisi. Tarjonta oli harmillisen kallista, mutta väkeä riitti silti.




Syyskuun 9.päivä Byron Bay oli uutisissa ihan Suomessakin asti, kun hai puraisi uimassa ollutta miestä, ja mies kuoli. Haivaara on täällä hyvinkin konkreettinen: tänään näin rannalle ajautuneen hain (ehkä noin 120 cm kokoinen), joka oli kuollut, koska jokin isompi oli puraissut sitä kylkeen ja pyrstöön. Tästä huolimatta ihmiset jatkoivat uimista ja surffailua. Toivottavasti Byron Bay ei ole pian otsikoissa uudelleen.


Matkailijan vinkit:
  • Jos olet mieleltäsi hippihenkinen, Byron Bay on loistava paikka sinulle!
  • Jos haluat alkaa surffitytöksi tai -pojaksi, tai haluat hengata sellaisten seurassa, Byron Baysta voi hyvinkin tulla uusi kotisi.
  • Tyylivinkit tytöille: Hiuksiin kiharat tai pieniä lettejä, ja varmin vaatevalinta on haaremihousut, pitkä hame, mekko, tai mitä vain hippityylistä.
  • Tyylivinkit pojille: Anna hiustesi kasvaa ja haalistua auringossa. Vaatteet mahdollisimmat rennot ja huolettoman näköiset, tai mahdollisesti jotain urheilumerkkiä, esim Quicksilver.

Kun suunnittelin tätä Australian matkaa viime kesänä, ruukasin usein laittaa First Aid Kit -yhtyeen "Stay Gold"-levyn soimaan ja uppoutua matkaoppaiden & muistiinpanojeni maailmaan. First Aid Kit on ruotsalainen bändi, joten monikaan täällä Australiassa ei ole varmaan kuullut siitä. Kuitenkin eilen aamulla, kun istuin täällä Byron Bayn hostellin uima-altaan reunalla, niin hostellin ruotsalainen omistajamies Jonas laittoi juuri tuon "Stay Gold"-levyn soimaan kaiuttimista. Tuntui että ympyrä on sulkeutunut: se tunnelma mistä silloin kotona haaveilin, on nyt tässä.

Now I see us walking down Cedar Lane
slow in the sunshine,
fast in the rain.
Time moved so swiftly all of those days.
I still remember how you used to say:
"Something good will come out of this"

- First Aid Kit