6.10.2014

Noosa

130 km Brisbanen pohjoispuolella sijaitseva pieni Noosan kylä on oivallinen paikka rantalomalle. Täällä on hiekkarantoja jokaiseen makuun: on suuria suosittuja ja pieniä piilopaikkoja. Täällä ihmiset ruukaavat uida meressä, vaikka siellä onkin jonkin verran meduusoita. Minäkin näin yhden meduusan veneestä käsin. Kysyin hostellin vastaanottonaiselta, että eikö heitä pelota meduusat, ja hän sanoi, että ei oikeastaan, me vaan mennään uimaan ja toivotaan parasta.


Kaikenlaiset vedessäliikkumismuodot täällä suosittuja: voi surffailla, meloa kanootilla, vuokrata veneen tai vesijetin, tai kokeilla paddle boardingia (suomeksi suppailua, eli seisotaan laudan päällä ja melotaan). Luulen, että suppailu on täällä vähän sama juttu kuin sauvakävely Suomessa: sitä harrastaa kaikenikäiset ja se on hyvin tehokas liikuntamuoto. Alla pari kuvaa suppailijoista.


Yhtenä aamuna lähdin rannalle aamukävelylle klo 06, ja siellä oli jo lapsiperheitä, auringonottajia, uimareita ja monta kymmentä surffaria aaltojen harjalla. Siis kuudelta aamulla! En tiedä kummasta olen hämmästyneempi: siitä että minä olin siellä siihen aikaan, vai siitä, että niin moni muukin oli!

Noosa-joella voi hypätä jokiristeilylle pienelle laivalle, joka kulkee jokea edestakaisin noin 45 min matkan suuntaansa. Laiva pysähtyy matkan varrella muutamilla laitureilla, joissa voi jäädä pois kyydistä, ja hypätä sitten myöhemmin taas laivan kyytiin. Yhdellä laiturialueella järjestetään sunnuntaisin käsityömarkkinat, ja kävinkin katsomassa niitä. Veneen kyydistä voi ihastella myös rannalla viihtyviä pelikaanilintuja, ja rantakatujen suuria huviloita, jotka ovat arvoltaan noin 1,5 - 5 miljoonaa euroa!



Noosassa on suuri luonnonpuisto-alue, jossa kulkee eri pituisia kävelyreittejä. Puistossa asustelee myös koaloita, joskin niitä on aika vaikea nähdä, kun ne istuvat korkealla puiden oksilla ja yleensä liikkumatta. Koalat nukkuvat 16 tuntia vuorokaudessa, johtuen siitä, että niiden ruokavalio rajoittuu vain ja ainoastaan eukalyptuspuun lehtiin, eivätkä ne saa siitä juurikaan energiaa liikkumiseen.

Valitsin luonnonpuistossa kävelyreitikseni rannikkopolun, ja sen varrella olikin paljon hienoja maisemia: kauniita hiekkarantoja ja myös jyrkkiä kivikoita (nimeltään Hells Gates ja Devils Kitchen).






Luonnonpuistossa ei näkynyt erikoisia eläimiä reittini varrella, mutta ei se mitään, sillä hostellini pihassa kyllä näkynyt kaikenlaisia kavereita ihan riittävästi! Kun saavuin hostelliin, vastaanottonainen kertoi, että talon takaa oli juuri pyydystetty käärme! Lisäksi pihapiirissä viihtyvät mm. liskot ja Bush Turkeyt. En tiedä onko Bush Turkeylle suomenkielistä nimeä, mutta pusikkokalkkuna voisi olla aika hyvä. Niillä on nyt pesimäkausi meneillään, ja hostellin vessan ovessa lukeekin, että pidättehän ulko-oven kiinni, sillä pusikkokalkkunat voivat muuten pesitytyä vessaan. Selvä, ovet kiinni siis!