23.6.2015

Madeira


Kesäkuun alussa kävimme Madeiralla ihastelemassa upeita maisemia. Lomareissu oli Aurinkomatkojen järjestämä valmismatka, johon kuului Finnairin suorat lennot + majoitus neljän tähden hotellissa.


Madeira on Portugalille kuuluva pieni saari Atlantin valtamerellä. Sijainniltaan Madeira on lähempänä Afrikkaa (520 km) kuin Eurooppaa (1000 km), mutta kulttuurillisesti se on kuitenkin hyvin eurooppalainen paikka. Paikalliset puhuvat portugalin kieltä, ja rahana on euro. Madeiran pääkaupungissa Funchalissa on asukkaita saman verran kuin Kuopiossa, ja yhteensä koko saarella on väkeä vain vähän enemmän kuin Tampereen kaupungissa.


Tässä parhaita paloja viikon pituiselta matkaltamme:

Pico do Arieiro-vuori
Kävimme Pico de Arieiro-vuorella, 1810 metrin korkeudessa, jossa olimme pilvien yläpuolella! Vaikka Madeira on hyvin vehreä ja rehevä saari, täällä korkealla maisemat muistuttivat kasvillisuutensa puolesta hieman Suomen Lappia.






Santana
Pienessä Santanan kylässä näimme vanhaan olkikattotyyliin rakennettuja mökkejä, joissa myytiin mm. käsitöitä, matkamuistoja, jne.



Eräässä mökissä oli tarjolla poncha-maistiaisia. Poncha on perinteinen madeiralainen juoma, jota valmistetaan sekoittamalla rommiin hunajaa, sokeria, sitruunaa ja erilaisia mehuja, esim. passionhedelmää. Makeudestaan huolimatta poncha on väkevän makuista ja vahvuudeltaan noin 20-prosenttista.

Levadat
Levada tarkoittaa kastelujärjestelmää, jossa vesi kulkee kourua pitkin maanviljelyskäyttöön. Näitä kastelukanavia on Madeiralla yhteensä yli 2100 km pituudelta. Saaren suosituimpia aktiviteetteja onkin käydä kävelyretkillä näillä levada-kanavien viereisillä poluilla. Reittejä löytyy monelaisia: helpoista haastaviin, ja pituudeltaan parista kilometristä yli kymmeneen kilometriin.




Quinta do Arco -ruusutarha
Saaren pohjoisrannalla sijaitsee Quinta do Arco -ruusutarha, jossa pääsee ihastelemaan yli tuhatta erilaista ruusulajiketta! Puutarha on avoinna huhtikuusta joulukuuhun.





Katamaraani-risteily
Madeiraa oli hauska käydä ihastelemassa myös mereltä käsin. Kolmen tunnin risteilyn aikana näimme komeita maisemia, ja laivamme vieressä uiskenteli kymmenkunta delfiiniä.





Capo Girão
Madeiran etelärannikolla sijaitseva Capo Girãon näköalapaikka sijaitsee 560 metrin korkeudessa, kohtisuoran jyrkänteen reunalla. Paikalle on rakennettu tasanne, jonka lattia on läpinäkyvää lasia, ja sen läpi voi katsella hurjaa pudotusta, jos uskaltaa!

Näkymä näköalatasanteelta suoraan alaspäin




Madeira-viini
Madeiran tunnetuin juoma on väkevä viini, madeira. Madeiraa voidaan valmistaa sekä vaaleista että tummista rypäleistä, ja lopputuloksena on vahvuudeltaan 18-21% kuiva tai makea viini. Kuivaa madeiraa käytetään usein aperitiivinä ennen ateriaa, ja makeat madeirat ovat puolestaan hyviä jälkiruokajuomia. Kävimme madeiraa valmistavan Blandy'sin viinituvassa tutustumassa viininvalmistuksen saloihin.





Matkailijan vinkit:
  • Madeira on mainio matkakohde ympäri vuoden: kesän kuumimman ja talven kylmimmän ajan välillä on lämpötilaeroa vain 6 astetta!
  • Madeiralla on todella paljon turisteja, erityisesti Ranskasta, Englannista ja Pohjoismaista. Ei ole ollenkaan erikoista, että tarjoilijat/myyjät/taksikuskit osaavat muutaman sanan suomea.
  • Tyypillinen Madeiran matkailija ei ole alle 45-vuotias, yksinmatkustava, eikä lapsiperhe. Vaikka kuuluisitkin edellämainittuihin ryhmiin, on Madeira silti ehdottomasti käymisen arvoinen, upea lomakohde!
  • Madeira on huippuvalinta sinulle, joka tykkäät esim. valokuvaamisesta, patikoimisesta, erikoisista kukista & puista, laivaretkistä, kalastamisesta, lempeästä n. +23 asteen lämpötilasta, ja hyvästä ruuasta & juomasta.
  • Maailman kuuluisimmalla madeiralaisella, Christiano Ronaldolla on oma museo saaren pääkaupungissa Funchalissa. Museosta voi ostaa tuliaisiksi mm. ainutlaatuista Ronaldo-madeiraviiniä.
  • Ravintoloiden ruoka-annokset ovat suuria ja edullisia. Viini maksaa ravintoloissa yleensä 2-3 €/ lasi, tai 10 €/ pullo. Olut 1,50 €/ jättituoppi.
Tämä iso annos maksoi ravintolassa vain 4,80 €.
Valtava kakkupala 1,50 €!
Tyypillisin madeiralainen ruoka on espada-kala. Se on vaalea ja ruodoton kala, joka tarjoillaan yleensä joko banaani- tai passionhedelmäkastikkeen kera.