2.4.2015

Madrid -Te quiero, te extraño!



Ikimuistoinen loma Madridissa on nyt takanapäin, ja on aika tehdä yhteenvetoa siitä, mitä kaikkea olen kuluneen kevättalven aikana nähnyt & kokenut & oppinut.


Madridin eteläpuolella näkyy Sierra de Guadarrama-vuoristo
Madrid on Euroopan 2. korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki. Läheisiltä vuorilta puhaltelee välillä kylmiä tuulia, ja talvikuukausina lämmin vaatetus onkin tarpeen. Toisaalta, maaliskuussa pääsimme nauttimaan jo +25 lämpötiloista!

Kukkaloistoa maaliskuussa
Madrid on tiheäänasuttu kaupunki
3,3 miljoonan asukkaan kaupungissa ihmisiä on liikkeellä paljon, koko ajan ja joka paikassa! Jonoihin ja ruuhkiin törmää siis väistämättä jossain vaiheessa, mutta tunnelma on rauhallinen, sillä paikalliset ovat tottuneet suuriin ihmismääriin. Espanjalaiset eivät elä kellontarkkaa elämää, eikä pienellä myöhästymisellä ei ole merkitystä, joten miksipä ryysiä.

metrojonossa
ostoskadulla
Ainoita kiireisiä ihmisiä tuntuvat olevan yksityisautoilijat, jotka tööttäilevät heti, jos joku toinen auto jää tien tukkeeksi.
5-kaistaisessa liikenneympyrässä on hyvä tietää minne on menossa!
Vilskettä ja vilinää riittää yöhön asti: Vaateliikkeet ja ruokakaupat sulkevat ovensa klo 21 tai 22, ja sen jälkeen paikalliset vasta alkavat suunnittelemaan illallista. Ravintolat ovat auki arkisinkin klo 01 asti! Madridilaisten lempinimi, los gatos (kissat) tulee siitä, että he ovat todellisia yöeläjiä. Tämän lempinimen käyttöön liittyy kuitenkin sääntö, että madridilainen voi kutsuaan itseään oikeaksi kissaksi vain jos hänen vanhempansa ja isovanhempansakin ovat Madridissa syntyneitä.

Ihmisvilinää illalla klo 21.30
Espanjalaisen keittiön tärkeimpiä elementtejä ovat oliiviöljy, kananmuna, erilaiset juustot, ilmakuivattu kinkku ja kaikenlaiset merenelävät. Espanjalaiset syövät todella paljon kasviksia, ja esimerkiksi ravintoloissa on aivan tyypillistä, että annos sisältää lihaa + kasviksia, mutta ei ollenkaan perunaa/ pastaa/ riisiä, tms.

kinkkua
Kaikkea pitää kokeilla! Tässä baariruokaa nimeltä venäläinen salaatti, sis. perunaa, tonnikalaa ja majoneesia.
Kahviloita ei Madridissa tarvitse etsimällä etsiä, vaan niihin törmää ihan joka paikassa. Toinen toistaan herkullisempien pullien & leivosten valikoima on loputon, ja erityisesti suklaata käytetään paljon!




Espanjalaisten yleisimmät ruokajuomat ovat olut ja viini. Esim. McDonald´sissa ateriaan voi valita juomaksi olutta, ja buffet-ravintoloissa juomapisteeltä löytyy yleensä olut- ja viinihanat. Empiiriset tutkimukseni osoittavat, että Riojan alueella valmistetut espanjalaiset punaviinit ovat pehmeitä ja marjaisen makuisia (eli suomeksi makeahkoja ja helpostijuotavia!).

kotiintuomisia
Taiteen ja arkkitehtuurin ystäville Madrid on oikea kultakaivos! Kaupungissa on paljon vanhoja hienoja rakennuksia, ja espanjalaiseen taiteeseen (Picasso, Dalí, Goya, Velázquez..) ei voi olla törmäämättä.
Goya  1746-1828
Velázquez  1599-1660
El Prado -taidemuseo  (v. 1785)
Kuninkaallinen Teatteri  (v. 1850)
Kuninkaanlinna  (v. 1755)
Jalkapallon ystäville Madridissa on tarjolla huippujalkapalloa aina viikonloppuisin, kun kaupungin omat joukkueet Real Madrid ja Atletico Madrid pelaavat. Real Madrid on tällä hetkellä Espanjan Liigan 2. paras joukkue, ja Atletico seuraa perässä 4. sijalla.  Lippuja voi ostaa ennakkoon netistä tai stadionien lippuluukuilta. Itse kävin katsomassa pelin Real Madrid - Schalke.

Miljonäärien työpäivä:
Ronaldon vuosipalkka on 35 milj. €,
Bale 22 milj €,  Benzema 11 milj €,  Pepe 8 milj €.


Matkailijan vinkit:
  • Madrid on ihan erilainen paikka kuin esim. turistikohteet Barcelona, Kanaria ja Mallorca. Madridissa asiakaspalvelijat eivät puhu englantia, joten kaupunki on aivan täydellinen matkakohde kaikille, jotka haluavat päästä käyttämään espanjan kielitaitoaan! 
  • Jos ei osaa espanjaa, kannattaa kuitenkin vähintään opetella sanat Hola (hei), Adios (hei hei), Gracias (kiitos), Perdon (anteeksi), ja käyttää niitä aina kun vain mahdollista! Espanjalaiset ovat erityisen puheliaita ja kohteliaita, ja suomalainen puhumattomuus tulkitaan Espanjassa töykeydeksi. Espanjankielessä on olemassa yleinen sanonta "hacerse el sueco", eli tekeytyä ruotsalaiseksi (voisi olla myös suomalaiseksi..), joka tarkoittaa, että joku kulkee niinkuin ei huomaisikaan muita.
  • Alkoholi on Espanjassa hurjan edullista, mutta on syytä muistaa, että sitä on tapana siemailla maltillisesti, ei päihtymistarkoitukseen. Olen käynyt Madridissa 3 kertaa, enkä koskaan ole nähnyt yhtään humalaista, vaikka olen liikkunut keskiyölläkin.
  • Madridin keskusta & lähiympäristö ovat turvallisia paikkoja, myös myöhään illalla. Muita ihmisiä on liikkeellä paljon, joten koskaan ei tarvitse kulkea yksin. Poliisejakin on aina paikalla runsaasti, ja luulen että se toimii hyvänä ennaltaehkäisykeinona, sillä en ole koskaan nähnyt minkäänlaisia järjestyshäiriöitä. Poliisit jalkautuvat usein kansan pariin, ja ihmiset lähestyvät heitä helposti mm. kysyäkseen tietä.

Lopuksi haluaisin kiittää Madridissa käyneitä vieraitani hauskasta lomaseurasta! Teidän kanssa oli todella mukavaa, ja jokaisen kanssa vierailin jossain ihan uudessa paikassa, jossa en ollut koskaan aiemmin käynyt.




Viimeisenä päivänä kävin vielä kampaajalla (väri, leikkaus, kampaus = 44 €) , koululla hyvästelemässä kaverit & opettajat, ja lopuksi illallisella supermukavan vuokraisäntäni kanssa lempiravintolassani, Le Petit Princessä.


Lomalla kaikki meni hyvin ja kokemus oli todella antoisa! Kielitaitokin parani huomattavasti. Espanjalaisten ystävällisyys, auttavaisuus ja huomaavaisuus on todella sydäntä lämmittävää, ja aion omalta osaltani laittaa tätä hyvää kiertämään myös täällä Suomessa huomioimalla enemmän muita ihmisiä. Ei ole suuri vaiva tervehtiä, kiittää, tai vaikkapa pitää hetki ovea auki, niin että siitä pääsee kulkemaan joku muukin kuin minä itse.

Suosittelen lämpimästi matkustamista ja tutustumista muihin kulttuureihin, riskien ottamista ja heittäytymistä tuntemattomaan! Sieltä palaa sitten kotiin monta kokemusta rikkaampana, ja osaa myös arvostaa enemmän niitä asioita, jotka meillä Suomessa ovat paremmin kuin muualla.

"Life takes you to unexpected places
Love brings you home"