13.7.2015

Robert Plant, Westonbirt



Matkani odotetuimpia iltoja oli 10.7.2015 kun osallistuin Forest Live -musiikkitapahtumaan, jossa esiintyi universumin paras laulaja Robert Plant!

Robert Plant oli Led Zeppelinin laulaja vuosina 1968-1980, ja sen jälkeen hän on julkaissut 10 soololevyä, joista uusin on "Lullaby and the Ceaseless Roar" (2014). Sitä on muuten äänitetty mm. Bristolissa ja Bathissa! Itse hankin ensimmäisen Led Zeppelin CD-levyni vuonna 1999 eli 16 vuotta sitten, ja olen ollut siitä lähtien aivan lumoutunut siitä musiikista.

Forest Live -tapahtuma järjestettiin Westonbirt -luonnonpuistossa, Englannin maaseudulla. Vaikka matkaa sinne on vain 40 km Bristolista, se sijaitsee hyvin monen mutkan takana, keskellä ei-mitään. Aluksi tulin Bristolista junalla erääseen kylään, josta jatkoin paikallisbussilla toiseen, pienempään kylään. Julkisen liikenteen verkosto loppui tähän, joten jatkoin seuraavaksi taksilla kolmanteen pienenpieneen kylään, jossa oli majoituspaikkani. Majatalolta oli sitten vielä 17 km taksimatka itse konserttipaikalle, metsän keskelle.

Välillä meinasi kyllä usko loppua siihen, että ikinä tulisin pääsemään perille illan konserttiin. Matkan varrella olleet kylät olivat niin pieniä, että yhdessä ei esimerkiksi ollut mitään taksitolppia (tai takseja ylipäätään), vaan edistyäkseni matkanteossa minun täytyi kävellä lähimpään apteekkiin, jossa ystävällinen myyjä tilasi minulle taksin jostain toisesta lähikylästä. Saapunut taksikuski oli keski-ikäinen nainen, jolla oli ainakin 3 cm pituiset siniset glitterkynnet, ja kojelaudalla kaksi puhelinta, joihin piippaili WhatsApp-viestejä koko ajan. Huokasin syvään. Kaikkeen sitä itsensä pistääkin.

Mutta illan konsertti oli lopulta kuitenkin ehdottomasti kaiken tämän vaivan arvoinen ja enemmänkin!

Saavuin paikalle kolme tuntia aiemmin, ja jonot olivat jo melkoiset. Mutta koska olin tilannut konserttilippuni Suomesta käsin, sain kiilata koko jonon ohi ja kävellä suoraan sisään ulkomaalaisten lipuntilaajien portista. Jes!

Jonoa konserttialueelle
Alueelle oli tullut jo jonkin verran ihmisiä, mutta he jäivät kauemmas nurmikolle istuskelemaan retkijakkaroilleen ja piknik-peitoilleen, joten minä pääsin marssimaan suoraan lavan eteen eturiviin!


Paikka auringossa, eturivissä!
Onneksi olin paikalla ajoissa, sillä konsertin alkaessa väkeä oli todella paljon.
1,5 -tuntinen konsertti oli kaikinpuolin aivan kertakaikkisen upea! 66-vuotiaan Robertin ääni on yhä edelleen todella hyvä, monipuolinen ja voimakas. Välispiikeissään hän kertoi mm. musiikista, josta oli saanut vaikutteita nuorena. Hän vaikuttaa hauskalta tyypiltä, ja suhtautuu menneisyyteen & tulevaisuuteen lempeällä huumorilla.

Mukana oleva kuusihenkinen bändi The Sensational Space Shifters on ryhmä äärimmäisen taitavia muusikoita, jotka soittivat jos jonkinlaisia instrumenttejä! Niin Robert kuin kaikki soittajatkin olivat täynnä energiaa, ja heidän iloisilta kasvoiltaan näki, että he selkeästi nauttivat soittamisesta & laulamisesta. Illan aikana kuultu musiikki oli raskasta rockia, täynnä matalia bassosointuja, jykeviä rumputahteja ja voimakkaita kitarariffejä. Ihan niinkuin ennen vanhaan.




Konserttiin ei saanut tuoda järkkärikameraa, joten muistoksi jäi vain nämä muutamat puhelimella räpsityt kuvat. Mutta vaikka valokuvani ovat sumeita, muistoni ovat teräviä, sillä eturivistä näin kaiken tosi läheltä. Eletty elämä oli piirtänyt ryppyjä Robertin otsalle ja silmäkulmiin, ja charmantisti harmaantuneet kiharat hiukset olivat saman pituiset kuin nuoruusvuosina. Näin, että hänen silmät ovat väriltään siniset, ja mietin että kuinka monet kerrat ne silmät ovatkaan katselleet yleisöä laulamassa mukana Whole Lotta Lovea. Lisäksi olen melkein varma, että yhden kerran hän hymyili juuri minulle.

Tästä linkistä pääset katsomaan live-videon tämän hetkisestä suosikkilaulustani, Rainbowsta!
(Robert Plantin virallinen youtube-kanava)  Rainbow on huikean hieno laulu viime vuonna julkaistulta levyltä, kannattaa ihan ehdottomasti kuunnella! Olen varma, että tämä laulu lumoaa aivan yhtälailla Led Zeppelin -fanit, kuin heidätkin, jotka eivät ole koskaan aiemmin Robert Plantista kuulleetkaan.

Westonbirt 10.7.2015 biisilista:
The Wanton Song (Led Zeppelin)
Turn It Up
Black Dog (LZ)
Rainbow
Trampled Under Foot (LZ)
Spoonful
The Rain Song (LZ)
No Place To Go / Dazed And Confused (LZ)
Little Maggie
The Lemon Song (LZ)
Crawling King Snake
I Just Want To Make Love To You/ Whole Lotta Love/ Who Do You Love
---
Satan Your Kingdom Must Come Down
Rock And Roll (LZ)