10.11.2014

Sydney / Oopperatalo

 

Vuonna 1955 julkistettiin arkkitehtuurikilpailu, jossa etsittiin suunnitelmaa Sydneyyn rakennettavalle Oopperatalolle. Kilpailuun osallistui 233 ehdotusta 32 eri maasta. Tanskalaisen Jorn Utzonin erikoinen suunnitelma suurinen valkoisine purjeineen oli lähes kaikkien kilpailun tuomareiden mielestä liian omituinen, mutta eräs tuomariston jäsen, suomalais-amerikkalainen arkkitehti Eero Saarinen sai muut vakuuttumaan, että tämä on juuri sellainen rakennus, jota Sydneyyn kaivataan.


Oopperatalon pohjustuksien rakentaminen aloitettiin vuonna 1959. Tässä vaiheessa kellään ei ollut mitään tietoa siitä, että miten purjeet saataisiin rakennettua, mutta siitä huolimatta hallitus käski etenemään pohjustan rakentamisen kanssa. Kului 6 vuotta ennen kuin suunnittelija Utzon keksi keinon, jolla hänen piirtämien purjeiden rakentaminen oli teknisesti mahdollista. Tässä vaiheessa huomattiin, että kiireellä rakennettu pohja ei olekaan riittävän vahva tukemaan purjeita, ja niinpä pohja piti rakentaa uudelleen!





Oopperatalon laskettiin valmistuvan neljässä vuodessa ja maksavan 7 miljoonaa dollaria. Rakentaminen kesti kuitenkin 16 vuotta, ja vuosien varrella kustannukset nousivat yli 14-kertaisiksi: 102 miljoonaan dollariin. Oopperatalon avajaisia vietettiin vuonna 1973. Ulkoa Oopperatalo on hyvin omaperäisen näköinen, mutta sisällä näkyy tanskalaisen suunnittelijan skandinaavinen kädenjälki: paljon puuta ja alvaraaltomaisia kaarevia pintoja. Rakennuksen sisustuksessa saa käyttää vain tanskalaisia huonekaluja.



Oopperatalo on hyvin aktiivinen paikka:
  • Siellä järjestetään yli 1 500 konserttia / teatteri- / balettiesitystä vuosittain. Esityksissä käy 1,2 miljoonaa katsojaa. Esim. tällä viikolla Oopperatalossa esiintyy Tori Amos yhdessä Sydneyn sinfoniaorkesterin kanssa.
  • Rakennus on Harbour Bridge -sillan ohella Sydneyn tunnetuimpia nähtävyyksiä. Oopperataloa käy ihastelemassa joka vuosi 7 miljoonaa turistia, ja 300 000 osallistuu opastetulle kiertokävelylle. Minäkin kävin kiertokävelyllä ja pääsimme näkemään mm. suuria konserttisaleja ja pieniä teatterinäyttämöitä. Harmillisesti saleissa ei saanut ottaa valokuvia.
  • Oopperatalossa on useita ravintoloita, joissa järjestetään erilaisia tilaisuuksia. Jos haluaa esim. juhlistaa uuden vuoden aattoa täällä, voi varata illallisen hintaan 378 €.