16.11.2014

Sydney / Museot

Sydneyssä löytyy museoita jokaiseen makuun: esim. poliisimuseoa, tennismuseoa, raitiovaunumuseoa, ja paljon erilaisia historiamuseoita, taidemuseoita ja tiedemuseoita. Tässä muutamia, joissa minä olen käynyt:

Vankimuseo Hyde Park Barraks


Teollistumisen myötä 1700-luvulla Iso-Britanniassa iski työttömyys: koneet alkoivat korvata ihmisten tekemää työtä. Työttömyys ajoi ihmisiä köyhyyteen, ja he joutuivat varastelemaan selviytyäkseen. Brittien omat vankilat täyttyivät, ja he alkoivat lähettää kiinnijääneitä rötöstelijöitä Amerikkaan. Vuonna 1783 Amerikka kuitenkin ilmoitti, että he eivät halua enää ottaa vastaan brittivankeja, joten oli keksittävä uusi ratkaisu. 13 vuotta aiemmin brittiläinen tutkimusmatkailija James Cook oli löytänyt uuden mantereen nimeltä Australia, ja keksittiin, että sinnehän niitä vankeja voisi jatkossa lähettää.

Ensimmäinen vankilaivue saapui Sydneyyn vuonna 1788. Laivueeseen kuului 11 alusta, joissa oli kyydissä merimiehiä perheineen, vajaat 600 miesvankia, vajaat 200 naisvankia, ja vankien lapsia. Vangit suorittivat tuomiotaan Australiassa tekemällä työtä: auttamalla maanviljelyssä, rakentamalla taloja ja tieverkostoa, jne. Vuonna 1819 Sydneyyn rakennettiin talo, Hyde Park Barracks, joka toimi vankien yöpymisrakennuksena, koska vankien ei haluttu enää yöpyvän esim. maatiloilla tai teltoissa teiden varsilla.


Nykyään rakennus toimii museona, ja on hyvin mielenkiintoinen & interaktiivinen paikka. Museossa pääsee ihan käytännössä kokeilemaan esim. kuinka raskaalta vankien rautaiset jalkakahleet tuntuivat, tai millaista olisi ollut nukkua nukkumasalin riippumatoissa.



Nukkumasali on varmasti ollut hyvin epämiellyttävä paikka: vangit tekivät fyysistä työtä Australian kuumassa ilmastossa, mutta he saivat peseytyä vain kerran viikossa. Vessoja ei ollut, joten riippumattojen vierellä oli yöastioita. Kuvista poiketen salissa ruukasi olla riippumattoja vielä toinen rivi näiden yläpuolella, ja ne kaikki vangit, joille ei riittänyt riippumattoja, nukkuivat lattialla. Eli yhdessä huoneessa nukkui vankeja kolmessa eri tasossa.

Vangeille annettiin kolmet kappaleet tavallisia paitoja ja housuja, mutta sitten huomattiin, että osa vangeista myi ylimääräisiä vaatteitaan pois saadakseen rahaa. Tälläisen laittoman liiketoiminnan estämiseksi vankien vaatteista alettiin tehdä helpommin erottuvia, jotta kukaan ei haluaisi ostaa niitä.


Rangaistukset 1700-1800 -luvun Englannissa olivat kovia: pienestä varkaudesta sinut lähetettiin maapallon toiselle puolelle! Museosta löytyy tietoja vangeista ja siitä miksi he olivat Australiaan joutuneet, ja kuinka pitkäksi aikaa. 



Pitsinenäliinan varastamisesta on tullut tuomioksi 14 vuotta, possun varastamisesta 7 vuotta, ja katuryöstöstä elinkautinen. Aina tuomiot eivät ole olleet kovin johdonmukaisia: joku on saanut hevosen varastamisesta tuomioksi 7 vuotta, toinen samasta asiasta 14 vuotta, ja kolmas elinkautisen. Tasan ei käy onnen lahjat!

Vankien laivamatka Englannista Australiaan kesti 8-9 kuukautta. Tuomionsa jälkeen he olivat vapaita palaamaan takaisin, jos hankkivat itse rahat paluulippuun. Harvat kuitenkaan palasivat, koska tilanne Englannissa olisi ollut todennäköisesti yhtä huono kuin lähtötilanteessa: ei työtä, ei asuntoa, ja jälleen olisi pakko varastaa elääkseen. Australiassa, jonka brittiläiset olivat todellakin löytäneet vasta hetkeä aiemmin, riitti monenlaista työtä, ja entiset vangit pääsivät elämään hyvätasoista elämää.


Museum of Sydney


Myös Sydneystä kertovassa museossa pääsee tutustumaan tuohon 1700-1800 luvun aikaiseen elämään, tässä esimerkiksi pienoismaillit kaikista ensimmäisen laivueen 11 aluksesta.


Museossa on esillä myös paljon kaikkea 2. maailmansodan jälkeiseen jälleenrakentamiseen liittyvää, esim. oppaita talonrakentamiseen ("Sinun sodanjälkeinen kotisi") ja julisteita sittä, kuinka naiset tulee ottaa mukaan päätöksentekoon taloja rakennettaessa, koska naisethan siellä taloissa silloin kotiaskareita ruukasivat hoitaa.




Sydney-museon myymälässä oli myynnissä mm. Marimekko-kirjoja ja -servettejä. Kysyin museon neuvonnasta, että onko Marimekolla ja Sydneyllä jokin yhteys, mutta neuvonnassa ei edes tiedetty, että Marimekko on suomalainen, ja he arvelivat, että se vain "sopii museon teemaan". 



Susannah Place -museo


Historiallisella The Rocksin alueella Sydneyssä sijaitseva Susannah Place kertoo tämän vuonna 1844 rakennetun rivitalon tarinan. Rakennus on harvoja The Rocksin alueella säilyneitä vanhoja taloja. Museo oli todella ihastuttava! Oppaan matkassa pääsimme tutustumaan kaikkiin neljään asuntoon, ja siihen miltä ne näyttivät 1800-1900 -luvuilla. Oli mielenkiintoista nähdä vanhoja esineitä & huonekaluja, mm. jääkaappi ajalta ennen sähköjä. Harmillisesti sisällä ei saanut ottaa kuvia.

 

Art Gallery Of New South Wales -taidemuseo


Vuodesta 1871 toimineen taidemuseon kokoelmissa on yli 30 400 teosta, mm. Australiasta, Aasiasta, ja eurooppalaisilta maalareilta, kuten Picasso ja van Gogh.




Keskiviikkoisin taidemuseo on auki tavallista pidempään ja siellä järjestetään iltaohjelmaa, eli Art After Hours. Osallistuin iltaluentoon Picasson Guernica-teoksesta, ja luennon jälkeen oli tarjolla lasilliset viiniä, ja livemusiikkia.





Australian Museum


Australian vanhin museo, vuonna 1855 avattu Australian Museum, on mielenkiintoinen museo Australian menneistä & nykyisistä eläimistä, ja vähän ihmisistäkin. Esillä on mm. luurankoja, lintuja, ötököitä, mereneläviä, jne.








Ylläolevassa kuvassa on muinainen vompattien jättikokoinen sukulainen! Luurankosalin mielenkiintoisimpia havaintoja oli kirahvin ja strutsin luurankojen yhtäläisyys (kuva alla).





0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa terveisesi! Viestisi tulee näkyviin muutaman tunnin kuluttua.