27.11.2014

Ruoka Australiassa


Ennen kuin eurooppalaiset tulivat Australiaan reilut 200 vuotta sitten, alkuperäisasukkaat hankkivat ruokansa metsästämällä, kalastamalla, ja syömällä luonnosta löytyviä marjoja ja hedelmiä. Vasta eurooppalaisten tultua Australiassa alettiin viljellä viljaa ja kasvattaa karjaa.


Nykyään Australian ruokakulttuuri on monipuolinen sekoitus erimaalaisia ruokia: maahanmuuttajat tuovat kukin omaa kulttuuriaan mukaan. Ravintoloista löytyy brittiläistä fish & chipsiä, ranskalaisia croisantteja ja ruotsalaista siideriä. Esim. Griffithin kaupungissa suurin osa ravintoloista oli italialaisia, koska siellä asuu paljon italialaistaustaisia ihmisiä. Eniten Australiassa löytyy kuitenkin aasialaisia ravintoloita: suurkaupungeissa niitä on valtavat määrät, ja jokaisesta pienestäkin kylästä niitä löytyy.

Aasialaisen ruuan festivaali Sydneyssä

Itse en ole ollut aiemmin kovin kiinnostunut aasialaisesta ruuasta, mutta kerran Canberrassa serkkuni Pia vei minut syömään thai-ravintolaan. Ruokahan olikin todella maukasta, ja aloin sen jälkeen tykkäämään siitä tosi paljon! Tässä muutamia herkullisia thai-ruokia, joita olen syönyt:






Kerran lähdin ystäväni Zaran kanssa kiinalaiselle yum cha -lounaalle. Yum cha -ruokailussa istutaan pöydissä, ja tarjoilijat kulkevat ruokakärryjen kanssa ympäri ravintolaa tarjoten pöytiin erilaisia pieniä annoksia.





Kiinalaisia jälkiruokia: kananmuna-piiraita, mango-kermavaahtokääryleitä ja sesam-palleroita punapaputahnalla.
Tarjoilijat merkitsevät tällaiseen korttiin minkähintaisia annoksia pöytään on tilattu, ja lasku maksetaan lopuksi kassalle. Yum Cha -lounaalla käydään usein isommalla porukalla, jotta voidaan jakaa ja maistella monia eri makuisia annoksia, ja lasku jaetaan sitten porukan kesken.


Australialaiset pizzat olivat todella herkullisen näköisiä, mutta harmillisesti makuelämys ei useinkaan vastannut ulkonäön luomia odotuksia. Esim. näitä kuvia katsellessa herahtaa vesi kielelle, mutta todellisuudessa pizzoista jäi puolet syömättä, koska ne eivät maistuneet ollenkaan hyvältä.



Tässä kuitenkin muutamia herkullisia ruokia, joita olen Australiassa syönyt:

Quesadilloja meksikolaisessa ravintolassa

Kana-brie -hampurilainen

Maltalaisia pasteijoita ricotta-juusto -täytteellä

Paistettua lohta, sweet chili-kastiketta ja perunamuusia
Paras ravintola, jossa olen käynyt: Avalon, Blue Mountainsilla Katoomban kylässä.

Avalon
Vanhaan teatterirakennukseen perustettu Avalon-ravintola on tyylikäs, mutta silti rento. Tarjoilijoiden työasuina oli 50-luvun tyyliset kukkamekot, hauskaa! Ruuat olivat niin hyviä, että jos asuisin Blue Mountainsilla, kävisin Avalonissa varmaan joka päivä!

Kanafilee sinappikastikkeessa, röstiperunoita ja pähkinäsalaattia

Banaanileivos vaniljavaahdolla ja kinuskikastikkeella, lisänä mansikoita ja jäätelöä.

Aina ei kuitenkaan tarvitse mennä ravintolaan: australialaiseen elämäntapaan kuuluu olennaisena osana myös Barbeque, eli ruuan valmistaminen grillissä kotipihalla tai esim. puistossa, yleensä perheen tai ystävien kanssa. Puistoissa ja rannoilla on yleisessä käytössä olevia kaasugrillejä, joissa voi grillailla omia ruokia.

Grillattua lammasta ja makkaroita serkkuni luona
Trooppisessa Pohjois-Australiassa kasvaa monenlaisia eksoottisia hedelmiä. Mm. banaaneja, mangoa, passionhedelmää ja papaijaa pääsee nauttimaan ihan tuoreeltaan. Etelämpänä kasvatetaan appelsiineja ja omenoita.

Aamupalaksi tuoreita hedelmiä


Myös juomien suhteen Australiassa voi luottaa kotimaiseen. Pohjois-Australiassa on suuria kahviviljelmiä, ja pienessä määrin siellä kasvatetaan myös tee-pensaita. Bundabergin kaupunki on erityisen kuuluisa rommitehtaastaan. Bundaberg-merkin alla valmistetaan lisäksi alkoholittomia juomia, joita löytyykin ihan joka ruokakaupasta.

Australialainen Foster's-olut kehitettiin Melbournessa vuonna 1888. Vaikka Foster'sia edelleen markkinoidaan australialaisena oluena, sitä valmistetaan itseasiassa nykyään panimoissa ympäri maailmaa. Australiassa Foster's ei ole erityisen suosittu, vaan sen päämarkkinat ovat ulkomailla, varsinkin Iso-Britanniassa.


Viiniä viljellään jokaisessa Australian osavaltiossa, mutta parasta viljelyseutua on maan eteläosien viileä ilmasto. Australiassa valmistetusta viinistä 40% menee kotimaan markkinoille, ja jopa 60% (eli 750 miljoonaa litraa joka vuosi) viedään ulkomaille. Kyllä australialaisillekin silti viini maistuu: siellä kuluu 24 litraa viiniä / hlö / vuosi. Se on vähemmän kuin Italiassa, mutta enemmän kuin Espanjassa!

Ostoksilla viinitilalla
Anskun Subicorner:
Australiassa Subway-ravintoloita on enemmän kuin mitään muita kansainvälisiä pikaruokaravintoloita. Hyvä Subway! Tämän asian huomasikin ihan selvästi, kun matkustin bussilla pitkin itärannikkoa: jokaisessa pienen pienessäkin kylässä löytyi aina Subway!


Subway-ravintoloiden määrä Australiassa: 1448
McDonalds: noin 900
KFC: noin 600
Hungry Jacks (eli Burger King) : 391
Starbucks: 24

Sydney King Street Subwayn erikoisuus: valkosuklaassa dipattuja tuplasuklaakeksejä!