30.10.2014

Canberra


 
Tietovisa-kysymys: Mikä on Australian pääkaupunki? Ei, se ei ole Sydney, vaan Canberra. 1900-luvun alussa Sydneyn ja Melbournen välillä oli kiistaa siitä, kumman kaupungin pitäisi olla Australian pääkaupunki. Kiista ratkaistiin perustamalla pääkaupunki Canberraan, 280 km päähän Sydneystä ja 660 km päähän Melbournesta. Alueella oli ollut jonkin verran maalaisasutusta aiemmin, mutta pääkaupunkipäätöksen myötä vuonna 1912 chigagolainen arkkitehti Walter Griffin valittiin suunnittelemaan alueelle moderni kaupunki. Nykyään Canberra on Australian 8.suurin kaupunki.


Canberran tunnetuimpia maamerkkejä on parlamenttitalo (kuva yllä), johon Australian pääministeri, kansanedustaja ja senaatti kokoontuva tekemään päätöksiä. Australian ylimpänä päämiehenä, tai oikeastaan naisena toimii Englannin kuningatar Elisabeth II. Hän vierailee Canberrassa aina silloin tällöin, mutta suurimman osan ajasta häntä edustaa täällä kenraalikuvernööri.

Parlamenttitalon vihreässä huoneessa kokoontuvat kansanedustajat kaikista Australian osavaltioista. Yhteensä kansanedustajia on 150 ja heidät valitaan tehtävään aina kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Punaisessa huoneessa kokoontuu senaatti, johon kuuluu 76 edustajaa: 12 jokaisesta osavaltiosta, 2 Pohjoisterritoriosta ja 2 Pääkaupunkiterritoriosta. Senaatin jäsenet toimivat tehtävässään yleensä kuuden vuoden ajan. Kuvassa puisen paneelin edessä näkyvä korkea tuoli on kuningattaren tuoli, mutta hän ei itseasiassa ole koskaan istunut siinä! Ihan turhaan ei tuolia kuitenkaan ole saliin tuotu, sillä kuningattaren edustaja kenraalikuvernööri istuu siinä senaatin kokoontumisten aikana.

Australiassa on maailman korkeimpia äänestysprosentteja, esim. vuoden 2013 vaaleissa jopa 94 % australialaisista kävi äänestämässä! Tähän voi toki vaikuttaa se seikka, että Australiassa on kaikkia yli 18-vuotiaita kansalaisia koskeva äänestysvelvollisuus.


Canberra on hyvä matkakohde kulttuurinnälkäisille, sillä siellä on paljon mielenkiintoisia museoita: Muotokuvamuseo, Kansallismuseo, Kansallisgalleria, Sotamuseo, jne... CMAG-museossa oli esillä mm. Australian edustusasu Los Angelesin kesäolympialaisiin vuonna 1984.



Australian aborginaalien kulttuuriin kuuluu, että kun joku ihminen kuolee, muiden tulee vältellä tämän nimen mainitsemista kunnianosoituksena häntä kohtaan. Tällainen välttelymenettely voi kestää yhdestä vuodesta muutamiin vuosiin. Nimen mainitsemisen lisäksi välttelyyn kuuluu se, että aboriginaalit eivät myöskään halua nähdä kuvia henkilöstä, joka ei enää ole elossa. Tämän tavan vuoksi australialaisissa museoissa, TV-ohjelmissa, elokuvissa, jne. on aina maininta, mikäli siellä esiintyy kuvia henkilöistä, jotka eivät enää ole elossa.


Sodissa kuolleiden australialaisten muistoksi perustettu War Memorial -sotamuseo (kuva alla) on mielenkiintoinen vierailukohde, joskin myös hyvin surullinen ja pysäyttävä paikka. Australialaiset ovat olleet mukana taistelemassa mm. maailmansodissa, Vietnamin sodassa, Korean sodassa, Irakissa ja Afganistanissa. Kaikkien sodissa kuolleiden nimet on kirjoitettu museon seinälle, ja museon vierailijat voivat halutessaan kunnioittaa heidän muistoaan jättämällä seinälle punaisen unikon. Pelkästään toisessa maailmansodassa kuoli 40 000 australialaista.



Sotamuseossa on esillä myös paljon sodissa käytettyjä lentokoneita, ajoneuvoja ja aseita.



Matkailijan vinkit:
  • Kannattaa osallistua ilmaisille opastetuille kierroksille esim. parlamenttitalossa tai sotamuseossa. Siten saa paikoista paljon enemmän tietoa, kuin kiertelemällä yksikseen.
  • Mount Ainslien näköalapaikalta saa upeita valokukuvia!
  • Canberrassa on hyvät shoppailumahdollisuudet: ydinkeskustassa on todella iso ostoskeskus Canberra Centre, jossa voi viettää koko päivän (tai kaksi, tai kolme...) ja 15 km kilometrin päässä keskustassa on vielä isompi Westfieldin ostoskeskus. Kaupoissa on jo ihan joulutunnelma, vaikka nyt on vasta lokakuu!

 




0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa terveisesi! Viestisi tulee näkyviin muutaman tunnin kuluttua.