24.9.2014

Port Douglas

Pieni Port Douglasin kylä Pohjois-Australiassa on todellinen paratiisi! Tänne kannattaa ehdottomasti tulla Australian matkan aikana, vaikka etäisyyttä esim. Sydneyyn on 2500 km. Itse tulin tänne kahdeksi yöksi, mutta jäinkin neljäksi, ja olisin halunnut jäädä loppuelämäksi!

 
1800-luvun lopulla Port Douglasista löytyi kultaa, mikä aiheutti suuren ihmisryntäyksen, ja kylän asukasmäärä kasvoi nopeasti 12 000 asukkaaseen. Kylään perustettiin silloin myös paljon hotelleja. Vuosikymmenten myötä kultahuuma kuitenkin laantui, ja 1911 kylään iskenyt pyörremyrsky tuhosi paljon taloja niin, että lopulta 1960-luvulla Port Douglasissa oli vain 100 asukasta. Nykyään asukkaita on noin 4000, ja tärkeimpiä elinkeinoja ovat turismi ja sokerin tuottaminen.


Port Douglasista järjestetään paljon retkiä Suurelle Valliriutalle koralleja ihastelemaan. Minäkin kävin snorklailemassa riutalla, ja vedenalainen maailma oli todella epätodellisen uskomattoman mahtava! Värikkäitä koralleja, erikoisia kaloja, jättisimpukoita, meritähtiä, yms. Kertakaikkiaan unohtumaton kokemus! Vuokrasin laivalta vedenalaisen kameran, jotta sain ikuistettua näkemääni. Tässä muutamia otoksia:




Omakuva Tyynen Valtameren koralliriutalla on aika ainutlaatuinen, vai mitä!

Port Douglasissa on yli 6 kilometriä pitkä hiekkaranta, Four Mile Beach, joka on TODELLA upea! Meren aallot kohisevat ja sileää rantahiekkaa tuntuu jatkuvan ikuisuuksiin. Rantaa reunustavat kookospalmut ja vedenrajassa näkee erimuotoisia simpukoita. Menin tänne aamulenkille, mutta ensimmäiseen tuntiin en malttanut juosta ollenkaan, kun olin niin hämmästynyt rannan upeudesta! Pysähdyin katselemaan kaikkea mitä rannalla näkyi, ja törmäsin mm. rantahiekalle ajautuneeseen rauskuun, ja näin kymmeniä minirapuja, jotka koittivat kipittää hiekalta veteen, väistellen lenkkeilijöiden jalkoja. 



 Matkailijoiden vinkit:
  • Vinkki numero yksi: Port Douglasiin kannattaa ehdottomasti tulla!
  • Majoitusta löytyy kaikenlaista luksushuviloista edullisiin, mutta hyvätasoisiin hostelleihin.
  • Suosittu häämatkakohde.
  • Meressä voi uida merkityillä alueilla, mutta Port Douglasin jokeen ei kannata pulahtaa, sillä siellä on krokotiileja.
  • Todellinen paratiisi heinäkuusta syyskuuhun! Muina vuodenaikoina harmina on sadekausi, pyörremyrskyt, sekä liiallinen kuumuus.

Anskun Subi Corner:
  • Port Douglasissa ei ole Subwayta, McDonald'sia, Starbucksia, KFC:ta, tai muitakaan kansainvälisiä ravintoloita. Sen sijaan kannattaa poiketa paikallisiin ravintoloihin & kahviloihin, niitä on paljon.


 "You can shake the sand from your shoes, 
    but it never leaves your soul."



21.9.2014

Cairns














Pohjois-Australiassa sijaitseva Cairns on 140 000 asukkaan kaupunki, joka vetää puoleensa paljon matkailijoita sekä Australiasta että Aasiasta. Se kuuluu myös lähes jokaisen reppureissaajan matkasuunnitelmiin. Cairnsista löytyy aktiviteetteja jokaiseen makuun: laskuvarjohypyistä benjihyppyihin, eläintarhoista sademetsiin ja risteilyistä sukellusretkiin. Alueen merkittävimpiä nähtävyyksiä on Suuri Valliriutta, johon voi tutustua esim. lasi-ikkuna-pohjaisilla laivoilla, sukeltamalla, snorklaamalla tai helikopterilennolla. Koralliruitta Cairnsin kohdalla on tosin alkanut jo menettää värikkyyttään, ja siksi koralliretkiä suositellaan tehtäväksi pohjoisempaa Port Douglasin kaupungin kohdalta.

Cairnsin rantakadulta voi ihastella Tyynenmeren aaltojen kohinaa, mutta kävely ja uiminen itse rannalla on kielletty krokotiilien ja meduusojen vuoksi. Sen sijaan rannan läheisyyteen on rakennettu 4800 m2 laguuni: uima-allas jossa voi turvallisesti uida, joskaan vesi ei ole lämmintä. Laguunilla järjestetään myös ilmaisia liikuntatapahtumia kuutena päivänä viikossa, mm. zumbaa, joogaa, tai chi'ta, rantalentopalloa, kuntonyrkkeilyä, seniorikävelyjä, yms.














Jos haluaa tutustua krokotiileihin turvallisesti (?) kannattaa suunnata Cairnsin pohjoispuolella sijaitsevaan Hartleys Crocodile Adventures -eläinpuistoon. Esitteissä kuitenkin huomautetaan, että vierailijan tulee ymmärtää, että hän astuu täysin vapaaehtoisesti eläintarhaan, jossa on vaarallisia eläimiä, ja tapaturman ja kuoleman vaara. Esitteen saatesanoista huolimatta uskaltauduin sisään. Eläintarha oli oikein mielenkiintoinen, ja tulin ehjänä takaisin!





Takanani näkyvä rötjäke oli 50-vuotias krokotiili nimeltä Trinity. Melkoinen jättiläinen!

Erinomainen päiväreissukohde Cairnissa on retki Kurandan kylään, joka sijaitsee n. 400 metrin korkeudessa vuoristossa. Kylään pääsee gondolihissillä tai maisemajunalla, ja suurin osa matkailijoista valitsee molemmat tavat. Sademetsien yllä kulkeva gondolihissirata on 7,5 km pitkä ja sieltä on komeat näkymät Tyynenmeren rannalle ja laajaan sademetsäalueeseen. Hissi pysähtyy matkan varrella kahdella näköalatasanteella.
















Gondolihissin päätepysäkki on Kurandan kylässä, jossa on paljon paikallisia käsityömyymälöitä, matkamuistomyymälöitä ja kahviloita. Aasialaisten matkailijoiden merkittävän osuuden vuoksi monissa liikkeissä oli kiinankieltä osaavia myyjiä, ja esim. hyllyjen reunassa oli tuotetietoja kiinaksi.

Paluumatka junan kyydissä oli todella huikaisevan jännittävä! Näkymät olivat kertakaikkisen hulppeita, mutta välillä tuntui, ettei uskalla katsoa ikkunasta ulos, kun junarata kulki aivan jyrkän rotkon reunalla!





































Matkailijan vinkit:
  • Cairnsiin kannattaa varata aikaa ja rahaa. Mikäli aiot osallistua retkille Kurandaan, krokotiilipuistoon, koralliriutalle, sademetsään, yms. kannattaa huomioida, että jokainen retki vie aikaa yhden kokonaisen päivän. Jos haluat vielä lisäksi viettää rentoutumispäiviä laguunilla ja shoppailupäiviä ostoskeskuksissa, aikaa kannattaa varata ainakin viikko. Jotkut viipyvät kuukaudenkin.
  • Cairnsiin kannattaa tulla elo-syys-lokakuussa, jolloin sää on parhaimmillaan. Marraskuusta tammikuuhun lämpötilat Cairnissa ovat yli 40'C, vettä voi sataa monta viikkoa putkeen, ja tulvat ja pyörremyrskyt ovat mahdollisia. Touko-kesäkuussa lämpötila voi laskea öisin jopa 6 asteeseen, mikä saattaa tuntua vähän turhan kylmältä näissä taloissa, joissa ei ole ikkunalaseja.
  • Älä mene veteen tai rannalle, jos et haluat joutua krokotiilin ruuaksi tai meduusojen pistämäksi.
  • Aurinkorasva & hattu ovat hyvä idea! Cairns sijaitsee vain 1800 km päiväntasaajalta.



16.9.2014

Rockhampton



Rockhampton on 82 000 asukkaan kaupunki Kauriin Kääntöpiirillä. Innokkaana odotin, että pääsisin ottamaan kuvia Kääntöpiirin ylittämisestä, mutta harmillisesti täällä ei olla vielä ymmärretty moisen maantieteellisen erikoisuuden matkailullista arvoa. Tässä ainoa monumentti joka kääntöpiirin kunniaksi on tehty: http://en.wikipedia.org/wiki/Rockhampton#mediaviewer/File:Road-to-Rockhampton.jpg Myöskään mitään aiheeseen liittyviä matkamuistoja, edes postikortteja ei löytynyt mistään, mikä oli tosi harmi. Tässä olisi bisneksen paikka jollekin innovatiiviselle australialaiselle!

Suurkaupunkien vilskeen jälkeen saapuminen Rockhamptoniin hiljaisena sunnuntai-iltana oli vähän pelottava kokemus. Tulin hostellille, joka oli hyvin erilainen kuin aiemmat. Vastaanottotiski oli pihalle rakennettu katos, ja huoneet olivat pieniä mökkejä pihapiirissä. Siis mitä, ei trendikästä aulakahvilaa, josta voisin hakea kupposen kamomillateetä? Sitten menin huoneeseeni, joka oli kuuden hengen huone, mutta saapumishetkelläni täysin autio. Siis missä ovat kaikki muut matkailijat, eihän täällä ole ketään kelle jutella? Sitten menin wc-kylpyhuone-mökkiin. Siis mitä, ei ulko-ovea?! Mieleeni tuli samantien kaikki luontodokumenteissa näkemäni australialaiset otukset, ja olin ihan varma, että ne kaikki krokotiileista käärmeisiin kömpivät wc-rakennukseen juuri kun minä olen siellä! Makuuhuonemökissä oli sentään ovi, mutta ei kynnystä, joten epäilin että oven altakin vipeltää varmaan jos jonkinlaisia tappajahämähäkkejä huoneeseeni. Huh, päätin että parempi lähteä vähän iltakävelylle. Kello oli vasta iltaviisi, mutta kaupungilla oli hiirenhiljaista ja vastaani tuli vain muutama auto ja yksi koiranulkoiluttaja. Koska yksin hiippaileminen oli myös aika pelottavaa, palasin nopeasti hostellille. Aurinko laskee täällä jo klo 18, ja pimeän tultua se vasta olikin jännittävää: liskot rapistelivat maahan tippuneiden lehtien alla ja puista kuului ihmeellisiä naksutus- ja piipitysääniä. Mietin miten ihmeessä selviän täällä kolme yötä!



Mutta seuraavana aamuna Rockhampton näyttikin jo ihan kivalta pikku paratiisilta! Olin illan aikana saanut kaksi mukavaa huonekaveria, enkä ollut nähnyt sisätiloissa yhtään eläinkunnan edustajaa. Lisäksi olin nukkunut pitkästä aikaa koko yön heräämättä kertaakaan suurkaupunkien liikenteen ääniin, ja herätessäni papukaijat visersivät pihapuissa. Hostelli vaikutti kivalta ja rennolta, ja olihan siellä vastaanotto-katoksessa biljardipöytäkin asukkaiden iloksi. Maanantaiaamun valjettua kaupunki kuhisi elämää ja mikä parasta, sää oli todella lämmin, toisin kuin etelämmissä kaupungeissa.



Rockhampton on selkeästi autoilijoiden kaupunki. Kerrostaloja ei juurikaan ole, vaan ihmiset asuvat omakotitaloissa, ja liikkuvat keskustaan autoilla. Kaupunkikuvan valtaavat lava-autot, citymaasturit  ja rekka-autot. Autokauppoja, -korjaamoita, -maalaamoita, ja varaosaliikkeitä on joka toisessa kadunkulmassa. Suurkaupunkeihin verrattuna Rockhampton vaikuttaa hyvin perinteiseltä australialaiskaupungilta. Siellä ei ole suuria määriä eri etnisiä ryhmiä, eikä myöskään turisteja, toisin kuin esim. Brisbanessa, jossa viikon aikana vastaani tuli peräti 12 suomalaista!



Kun eurooppalaiset saapuivat Australiaan 1700-1800 -luvulla ja asettuivat asumaan sinne, he rakensivat aluksi taloja sillä tyylillä, joka oli heille tuttua omasta kotimaastaan. Myöhemmin he kuitenkin huomasivat, että esim. englantilainen rakennustyyli ei ollut täällä kuumassa Pohjois-Australiassa kovinkaan käytännöllinen, vaan oli mietittävä asiaa uudelleen. Niin syntyi "queenslander"-nimellä tunnettu tapa rakentaa taloja korkeammalle maanpinnasta. Talojen alle jätetään tyhjä tila, jotta rakennus pysyy viileämpänä, kun ilma pääsee kiertämään asuintilojen alapuolella. Pilarien päälle rakennetut talot ovat myös suojassa tulvilta, joita Rockhamptonissa on usein. Ikkunalaseja ei kaikissa taloissa ole, vaan lasien virkaa toimittaa verkot, ja niiden eteen rakennetut aurinko-/näkösuojat. Näin myöskin siinä hostellissa, jossa yövyin.


Rockhamptonissa mielestäni parasta oli pienen kaupungin aitous ja rauhallisuus. Kaupungille voi mennä ihan tavallisissa vaatteissa, ja puistoissa hifisti-urheilijat eivät kiilaa sinua kumoon. Alla on kuva läheisen lenkkipolun varrelta. Rockhamptoniin kannattaa tulla hengähtämään, ja pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan lintujen laulua, nuuhkimaan trooppisten kasvien tuoksua, ja katselemaan illalla kirkasta tähtitaivasta. Asioita, joita ei miljoonakaupungeissa koe.


Anskun Subi Corner
  • Rockhamptonissa on 8 Subway-ravintolaa.
  • Ainakin tässä yhdessä (kuva alla) on autokaista. Kävinkin heti jututtamassa siellä ravintolapäällikköä, että mites se autokaistahomma oikein toimii, ja hän kertoi että he kysyvät luukulla asiakkaalta kaikki tarvittavat tiedot, naputtelevat vastaukset samalla tietokoneelle, josta tieto välittyy screenille takahuoneessa olevalle subi-linjastolle. Siellä työntekijä valmistaa subin näytöllä näkyvien ohjeiden mukaan. Päällikkö kertoi, että tässä ravintolassa käy päivittäin noin 400-500 asiakasta, joista yleensä vain noin 100 asioi myymälän puolella, ja kaikki loput ajavat autokaistalle. Rockhampton todella on autoilijoiden kaupunki!


13.9.2014

Brisbane


Brisbane on Australian kolmanneksi suurin kaupunki. Asukkaita on 2,2 miljoonaa, joista 30% on muuttanut Brisbaneen ulkomailta: suurin osa Britanniasta ja Uudesta-Seelannista, mutta merkittävä osa myös Aasian maista, mm. Kiinasta, Intiasta ja Filippiineiltä. Katukuvassa näkyy paljon nuoria aikuisia, sillä kaupungissa on peräti 3 yliopistoa, ja lisäksi kuudella muulla australialaisella yliopistolla on omat kampuksensa täällä.

EF-kielikoulut järjestävät kielikursseja täällä Brisbanessa, joten jos englanninkielen opiskelu palmujen katveessa kiinnostaa, niin ei muuta kuin yhteyttä Suomen EF-toimistoon! Kävin kurkistamassa miltä Brisbanen EF näyttää, ja se oli sijainniltaan tosi hyvällä paikalla. Juttelin koulun henkilökunnan kanssa, ja he sanoivat, että koulussa on n.200-300 opiskelijaa joka viikko! Se on aika paljon, sillä esim. Madridin EF-koulussa, jossa olin vuosi sitten, oli vain muutamia kymmeniä opiskelijoita.


Australialaisista peräti 25% ei kuulu mihinkään uskontoryhmään, mitä ei ehkä uskoisi kun kävelee Brisbanen Ann Streetillä. Tämän ydinkeskustassa olevan kadun varrella on nimittäin kuusi kirkkoa! Luin matkaoppaasta että St. Paul's -katedraalissa järjestetään sunnuntaisin opastettuja kiertokävelyitä. Etsiessäni sitä kirkkoa huomasin, että oma muistiinpanoni "Ann Streetillä oleva kirkko" oli tässä tapauksessa vähän huono, kun kadun varrella kirkkoja pulpahteli esiin tämän tästä. Löysin kuitenkin lopulta oikean rakennuksen (kuva alla) ja osallistuin kiertokävelylle. Suurin osa australialaisista on kristittyjä: enimmäkseen roomalaiskatolisia tai anglikaaneja. St. Paul's -katedraali oli anglikaaninen.



Viheralue City Botanical Gardens on mukava rentoutumispaikka vilkkaan kaupungin keskellä. Puistossa näkee monenlaisia erikoisia puita, kasveja, ja lintuja. Lisäksi kannattaa katsoa minne astuu, sillä puisto on koti myös liskoille, jotka ovat kooltaan n.50cm pitkiä!

















Kävin myös Lone Pine Koala Sanctuary -eläinpuistossa tutustumassa Australian erikoisiin eläimiin. Näin mm. vompatteja, tasmanian tuholaisia, opossumin, krokotiilin, isoja käärmeitä, ja tietysti koaloita ja kenguruita. Eläintarhassa vierähtikin koko päivä katsellessa näiden hassujen otusten leppoisaa elämänmenoa!




































Anskun Subi Corner
  • Brisbanen ydinkeskustassa on 19 Subway-ravintolaa.
  • Merenherkku-täyte tuntuu olevan suuressa suosiossa. Aina kun olen käynyt täällä Subwayssa, niin olen kuullut jonkun toisen tilaavan sitä. 
  • Kuvassa Vadelma-juustokakku -cookie, olisi taatusti hitti Suomessakin!
















Matkailijan vinkit:
  • Brisbanessa on kaksi eläintarhaa, joissa pääsee näkemään australialaisia eläimiä. Toinen on Australian Zoo, jonka omistaa edesmenneen krokotiilimiehen Steve Irvinin perhe. Toinen on hieman pienempi, mutta edullisempi Lone Pine Koala Sanctuary. Kannattaa ehdottomasti käydä jommassa kummassa.
  • Osallistu ilmaisiin opastettuihin kiertokävelyihin (mm. taidemuseolla, kaupungintalolla, kirkossa, jne) niin pääset tutustumaan paikkoihin paljon paremmin.
  • Hyppää ilmaisen jokiveneen kyytiin ja saat erinomaisia valokuvia pilvenpiirtäjistä.

6.9.2014

Melbourne


Neljän miljoonan asukkaan Melbourne on Australian toiseksi suurin kaupunki. Sitä kutsutaan myös maan eurooppalaisimmaksi kaupungiksi, sillä siellä asuu paljon mm. kreikkalaisia, italialaisia ja irlantilaisia. Lisäksi kaikkialla katukuvassa näkyy aasialaisten asukkaiden suuri määrä. Monikulttuurisessa kaupungissa liikkuminen tuntuu mukavalta: tulitpa mistä maasta tahansa, Melbournessa et erotu joukosta!

Juttelin tänään erään kolumbilaisen tytön, Monican kanssa, ja hän nauroi, että eipä koskaan olisi uskonut tapaavansa Melbournessa suomalaista tyttöä, joka puhuu hänelle espanjaa madridilaisittain! Sattumalta Monica oli myös ollut töissä Melbournen Subway-ravintolassa, ja hän alkoikin heti kirjoittaa minulle pomonsa puhelinnumeroa, mutta kerroin että harmillisesti en kylläkään palaa tällä reissulla Melbourneen. Hän oli todella ystävällinen. Häntä vain harmitti kovasti, kun Australiassa kaikki ovat niin rauhallisia ja hiljaisia latinalaiseen kulttuuriin verrattuna. Minusta taas australialaiset ovat puheliaita ja tuttavallisia. Pitäisi siis varmaan joskus käydä siellä Kolumbiassa!

Katunäkymät Melbournessa ovat mielenkiintoisia. Pilvenpiirtäjäviidakon keskellä on vanhoja 1800-luvun rakennuksia, mm. parlamenttitalo ja vanha postitalo. Katujen varsilla palmut ja sypressit kasvavat sulassa sovussa lehti-ja havupuiden kanssa, vaikka sää esimerksi tänään oli kylmempi kuin napapiirillä!




Anskun Subi Corner
  • Melbournen ydinkeskustassa on 28 Subway-ravintolaa, joista muutamat ovat auki 24h.
  • Laitetaanko juustoa? Vaihtoehtojahan täällä on neljä: tavallinen juusto, cheddar, sveitsiläinen juusto, ja juustoraaste.
  • Leipälajeissakin valikoimaa riittää, maistuisko esim paahdettu valkosipulileipä, tai juustoraasteella kuorrutettu leipä?
  • Lisätäytteinä mm. avokadoa, nam nam!
  • Juomana mm. vadelma-Fantaa ja jälkkärihyllyssä brownie-kakkua.
Melbournen subitarjous: 15cm subi + limsa = 5 AUD  eli 3,60 €!
Pitihän se noin hyvä tarjous heti hyödyntää!


Matkailijan vinkit: 
  • Ilmaisella raitiovaunulinjalla nro 35 pääsee näppärästi kiertämään ympäri keskustaa. Reitti kulkee useiden tärkeiden nähtävyyksien ja museoiden vierestä. Itse hyppäsin ratikkaan, vaikka en ollut menossa minnekään, ihan vain maisemia katsellakseni. Myös paikalliset hyödyntävät ilmaista kulkuneuvoa, joten iltapäivisin on aika täyttä.
  • Yarra-joen ranta on mukavaa kävelyseutua. Sieltä saa näpsittya hienoja valokuvia ja siellä on ainakin kilometrin pituudelta ravintoloita vieri vieressä!
  • Parhaat valokuvat saa ehdottomasti Eureka-pilvenpiirtäjän 88.kerroksessa olevasta näköalapaikasta. Sieltä katsottuna muut pilvenpiirtäjät näyttävät pikku taloilta!